Не мислете, че ароматните пъпки карамфил биха могли да се ползват само като подправка! Има ползи, за които не сте и подозирали
Едва ли има кухня, в която да няма няколко „гвоздейчета“ ароматен карамфил. Тази подправка е много популярна.
Днес ви предлагаме най-простия и ефективен метод за ползването на карамфила. Този чай е описан от Ли Ши-чен – древен китайски лекар, положил основите на фармакологията. Ли Ши-чен е известен и днес със своята знаменита книга „Материята на медицината“. Този чуден медицински труд бил съставен по времето на династията Мин. Днес традиционната медицина и фармакология продължава да използва голяма част от методите и рецептите, описани в тази древна медицинска енциклопедия.
.
Как да ползваме подправката карамфил като лечебно растение?
1. Не всеки знае, че тази подправка има бактерицидно действие. Щипка карамфил в чая е естествена дезинфекция. Ароматното растение потиска разпространението на бактерии, гъбички и ликвидира усложненията при бактериални инфекции.
2. Карамфилът има антивирусно действие. Не, подправката не потиска размножаването на вирусите. Благодарение на своя богат минерално-витаминен състав тя осигурява отлична профилактика на много заболявания. В списъка на тези заболявания влизат:
– кашлица, грип, настинка
– профилактика на диабета
– заради наличието на полезни съставки като магнезий, калций, витамин С и К и Омега-3 се препоръчва използването му при пациенти с високо кръвно налягане, инфаркти и лечение на инсулт
– метеоризъм
3. Карамфилът отдавна се използва като противоглистно и противопаразитно средство
Това е така, тъй като карамфилът съдържа специална съставка – евгенол. Евгенолът има пагубен ефект върху кръглите и плоски червеи, както и върху техните ларви. Настойката от карамфил е отлично жлъчегонно средство.
4. Карамфилът е доста добро средство за детоксикация на тялото. За да се постигне този ефект, необходимо е да се направи чай с карамфил и джинджифил . Ето рецептата, известна още от времето на Ли Ши-чен:
Сложете в чайника 1 чаена лъжичка смачкани листа от черен чай, същото количество настърган джинджифил, няколко пъпки от карамфил и няколко зрънца кардамон.
Излива се върху тази ароматна смес половин литър кипяща вода и се оставя да се настои за 30 минути. Пийте този чай на малки порции през целия ден.
5. Карамфилът също така притежава спазмолитично действие: специалните вещества, съдържащи се в него, могат да облекчат спазмите на мускулите и кръвоносните съдове. Този ефект е изключително полезен при астматичен бронхит и хипертония, придружена от съдово напрежение.
И накрая малко информация за карамфила от света на науката. Последните изследвания на учените от Медицинския университет в Бостън в областта на противораковите средства разкриват, че пъпките карамфил ефективно се борят с растежа на раковите клетки!
Ето защо е необходимо да употребявате чай от карамфил в минимални количества всеки ден.
Забележка: подправката не е подходяща за деца под 7 години, както и не се препоръчва използването ѝ от бременни и кърмачки.