Имаш ли картофи у дома никога няма да останеш гладен и 6 рецепти как да ги приготвиш възможно най- вкусно

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Имаш ли картофи у дома никога няма да останеш гладен и 6 рецепти как да ги приготвиш възможно най- вкусно
Имаш ли картофи у дома никога няма да останеш гладен и 6 рецепти как да ги приготвиш възможно...
9613
Имаш ли картофи у дома никога няма да останеш гладен и 6 рецепти как да ги приготвиш възможно най- вкусно
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ако ви е скучно със стандартните картофени ястия , значи сте погледнали в правилната посока! Съгласете се: картофите са на трапезата ви много по-често от всеки друг зеленчук, което означава, че заслужават специално внимание.

Можете да готвите картофите както искате, но в изпечена форма те се считат за най-полезни. Те задържат онези витамини и хранителни вещества, които се изпаряват от картофа по време на готвене. Поради високото съдържание на калий, печените картофи се препоръчват за хора със заболявания на сърдечно-съдовата система . И този деликатес се счита за удовлетворяващ, нискокалоричен и много вкусен.

Как вкусно да си изпечем картофи

Забравете за пресни печени картофи: няколко допълнителни съставки могат драматично да променят вкуса, аромата и структурата им. Сега ще ви кажем как да направите това, като ви запознаем скъпи читатели с невероятни рецепти.

 

Картоф "Акордеон"

Съставките

4 картофи
100 г филе или бекон
100 г настъргано твърд кашкавал
1-2 с.л.. заквасена сметана
1 скилидка чесън
 магданоз
сол и черен пипер на вкус

 

подготовка

Изберете продълговати картофи, измийте, подсушете и направете чести напречни разрези. Магданозът и кашкавала (приблизително 70 г) се нарязват на тънки филийки, нареждат се, редувайки се. Посолете и добавете черен пипер картофите, изпратете във фурната, предварително загрята до 180-200 градуса, за 40 минути. След това извадете ястието от фурната, залейте картофите със заквасена сметана или майонеза, поръсете с настърган кашкавал, билки и добавете чесъна в разрезите и сложете във фурната за още 2-3 минути.

 

Картофи с месо

Съставките

200 г кайма
30 г зелен лук
2 с.л. заквасена сметана
60 мл сос за барбекю
2 големи картофи
2 ч.л. слънчогледово олио
щипка сол
50 гр.

Чедър

подготовка

Поставете картофите върху лист за печене, поръсете със слънчогледово масло и сол, изпратете във фурната, предварително загрята до 180 градуса, за час. По това време подгответе пълнежа: запържете леко каймата, смесете със сос за барбекю и заквасена сметана. Извадете картофите, издълбайте средата, сложете пълнежа в средата и поръсете с настърган чедър. Върнете картофите във фурната за още няколко минути, за да се разтопи сиренето. Сервирайте поръсени с нарязан зелен лук.

 

Картофи в заквасена сметана

Съставките

7–8  картофи
1 щипка сол
подправка за картофи (или смес от розмарин, босилек, мащерка, мента, риган)
1 стрък кориандър
2 с.л.. заквасена сметана
4–5  супени л. мляко
масло на вкус

подготовка

Измийте добре картофите и сварете в подсолена вода. След това намажете с меко масло, поръсете със сол и сложете върху тава за печене, поставете във фурната под решетката за 5-7 минути, така че да покафенеят бързо. Комбинирайте мляко, заквасена сметана, сухи подправки, половин китка нарязан кориандър. Покрийте картофите със сместа и поставете във фурната за още 5-7 минути. 

 

Чеснови картофи

Съставките

600 г картофи
0,25  зехтин
2 с.л. масло
2 глави чесън
магданоз
половин лимон
няколко клонки мащерка
сол и черен пипер на вкус

подготовка

Измийте добре картофите. Комбинирайте зехтина и разтопеното масло с нарязан магданоз, след което залейте картофите с получения сос. Нарежете картфоте на акордеон, поставете резени лимон, стръкове мащерка и скилидка чесън в разрезите. Поръсете ястието с черен пипер и сол, печете за час при температура 180 градуса.

 

Картофи в плик 

Съставките

1 кг малки или средни картофи
3 супени лъжици зехтин
3 скилидки чесън
подправки
сол и черен пипер на вкус

 

подготовка

Обелете картофите и направете няколко пробива с клечка за зъби или вилица. Комбинирайте нарязани билки, чесън, сол, черен пипер и зехтин чрез преса. Поставете картофите в плик за печене, изсипете в соса и фиксирайте краищата. Разклатете плика за печрне, така че подправеното масло да се разпространи навсякъде по картофите. Поставете пликът върху лист за печене, направете няколко пункции отгоре и печете ястието за 50 минути при температура 200 градуса. 10 минути преди готвене отрежете плика отгоре и оставете картофите да покафенеят.

 

Картофи в бекон

Съставките

1 кг картофи
250 гр. Бекон
босилек на вкус
копър на вкус
магданоз на вкус
сол и черен пипер на вкус

подготовка

Обелете картофите, сварете до половината в подсолена вода. След това поръсете с нарязани билки и увийте в ивици бекон, фиксирайте с клечки за зъби. Поставете картофите в бекон върху лист за печене, поставете във фурна, предварително загрята на 180 градуса за 20 минути.

Любимите картофи и фурната - идеалният тандем, който може да ви зарадва дори с ароматни картофи без олио . Надяваме се, че ще намерите селекцията полезна. Разкажете ни как предпочитате да печете картофите и коя рецепта ви е харесала най-много! 

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft