Ако ви е скучно със стандартните картофени ястия , значи сте погледнали в правилната посока! Съгласете се: картофите са на трапезата ви много по-често от всеки друг зеленчук, което означава, че заслужават специално внимание.
Можете да готвите картофите както искате, но в изпечена форма те се считат за най-полезни. Те задържат онези витамини и хранителни вещества, които се изпаряват от картофа по време на готвене. Поради високото съдържание на калий, печените картофи се препоръчват за хора със заболявания на сърдечно-съдовата система . И този деликатес се счита за удовлетворяващ, нискокалоричен и много вкусен.
Как вкусно да си изпечем картофи
Забравете за пресни печени картофи: няколко допълнителни съставки могат драматично да променят вкуса, аромата и структурата им. Сега ще ви кажем как да направите това, като ви запознаем скъпи читатели с невероятни рецепти.
Картоф "Акордеон"
Съставките
4 картофи
100 г филе или бекон
100 г настъргано твърд кашкавал
1-2 с.л.. заквасена сметана
1 скилидка чесън
магданоз
сол и черен пипер на вкус
подготовка
Изберете продълговати картофи, измийте, подсушете и направете чести напречни разрези. Магданозът и кашкавала (приблизително 70 г) се нарязват на тънки филийки, нареждат се, редувайки се. Посолете и добавете черен пипер картофите, изпратете във фурната, предварително загрята до 180-200 градуса, за 40 минути. След това извадете ястието от фурната, залейте картофите със заквасена сметана или майонеза, поръсете с настърган кашкавал, билки и добавете чесъна в разрезите и сложете във фурната за още 2-3 минути.
Картофи с месо
Съставките
200 г кайма
30 г зелен лук
2 с.л. заквасена сметана
60 мл сос за барбекю
2 големи картофи
2 ч.л. слънчогледово олио
щипка сол
50 гр.
подготовка
Поставете картофите върху лист за печене, поръсете със слънчогледово масло и сол, изпратете във фурната, предварително загрята до 180 градуса, за час. По това време подгответе пълнежа: запържете леко каймата, смесете със сос за барбекю и заквасена сметана. Извадете картофите, издълбайте средата, сложете пълнежа в средата и поръсете с настърган чедър. Върнете картофите във фурната за още няколко минути, за да се разтопи сиренето. Сервирайте поръсени с нарязан зелен лук.
Картофи в заквасена сметана
Съставките
7–8 картофи
1 щипка сол
подправка за картофи (или смес от розмарин, босилек, мащерка, мента, риган)
1 стрък кориандър
2 с.л.. заквасена сметана
4–5 супени л. мляко
масло на вкус
подготовка
Измийте добре картофите и сварете в подсолена вода. След това намажете с меко масло, поръсете със сол и сложете върху тава за печене, поставете във фурната под решетката за 5-7 минути, така че да покафенеят бързо. Комбинирайте мляко, заквасена сметана, сухи подправки, половин китка нарязан кориандър. Покрийте картофите със сместа и поставете във фурната за още 5-7 минути.
Чеснови картофи
Съставките
600 г картофи
0,25 зехтин
2 с.л. масло
2 глави чесън
магданоз
половин лимон
няколко клонки мащерка
сол и черен пипер на вкус
подготовка
Измийте добре картофите. Комбинирайте зехтина и разтопеното масло с нарязан магданоз, след което залейте картофите с получения сос. Нарежете картфоте на акордеон, поставете резени лимон, стръкове мащерка и скилидка чесън в разрезите. Поръсете ястието с черен пипер и сол, печете за час при температура 180 градуса.
Картофи в плик
Съставките
1 кг малки или средни картофи
3 супени лъжици зехтин
3 скилидки чесън
подправки
сол и черен пипер на вкус
подготовка
Обелете картофите и направете няколко пробива с клечка за зъби или вилица. Комбинирайте нарязани билки, чесън, сол, черен пипер и зехтин чрез преса. Поставете картофите в плик за печене, изсипете в соса и фиксирайте краищата. Разклатете плика за печрне, така че подправеното масло да се разпространи навсякъде по картофите. Поставете пликът върху лист за печене, направете няколко пункции отгоре и печете ястието за 50 минути при температура 200 градуса. 10 минути преди готвене отрежете плика отгоре и оставете картофите да покафенеят.
Картофи в бекон
Съставките
1 кг картофи
250 гр. Бекон
босилек на вкус
копър на вкус
магданоз на вкус
сол и черен пипер на вкус
подготовка
Обелете картофите, сварете до половината в подсолена вода. След това поръсете с нарязани билки и увийте в ивици бекон, фиксирайте с клечки за зъби. Поставете картофите в бекон върху лист за печене, поставете във фурна, предварително загрята на 180 градуса за 20 минути.
Любимите картофи и фурната - идеалният тандем, който може да ви зарадва дори с ароматни картофи без олио . Надяваме се, че ще намерите селекцията полезна. Разкажете ни как предпочитате да печете картофите и коя рецепта ви е харесала най-много!