Дори и най-съвестните домакини са изправени пред факта, че трябва да почистят тигана или тенджера от нагар, наслоин с години. В интернет за такива случаи има много рецепти, но често те изискват многобройни съставки и сложни препарати.
Как да изчистите тиган от наслояванията
Ако имате тиган на 20-50 години, тогава качеството на сплавта, вероятно е по-добро от сегашното производство. Следователно, струва си малко усилие да го актуализирате и да оцените всички предимства на готвене на храна в качествени съдове.
Трябва да се отбележи, че елиминирането на въглеродните отлагания отпреди 15-20 години не е лесна задача и няма да можете бързо да се справите с това. Но резултатът от изразходваните усилия ще бъде първичният блясък на възстановените съдове.
Ще ви трябват
- подходящ съд
- 5 литра вода
- малък нож, или метална гъба
- 350-500 грама течно стъкло
ПРОЦДУРА
Най-напред пълнете контейнера с вода и го поставете на висока температура.
Течното стъкло може да бъде закупено от строителен магазин.
Изсипете го във вода, като разбърквате.
Пригответе разтвора и потопете тигана в него.
[
Ако замърсяването е силно, може да ври поне един час. В една част от такава смес, съдовете могат да се чистят няколко пъти.
Периодично не забравяйте да добавите вода, а също и да проверите твърдостта на депозита.
Веднага щом почувствате, че налепите по тигана са станали по-меки и водата е потъмняла, можете да го извадите. Но бъдете изключително внимателни. Тиганът е горещ, задръжте го с нещо подходящо. За да почистите тигана отвън и отвътре, продължете със телче, или друго подходящо за почистване.
След като почистете тигана, измийте го с препарат и изплакнете обилно с чиста вода.
Пречистеният метал губи естественото си незалепващо покритие, така че храната може да загаря. За да избегнете това, трябва да се третира вътрешната част, като се намаже с растително масло и се остави във фурната при температура от 200 градуса за 30 минути. След това извадете тигана, охладете го и повторете отново цялата процедура.