Индийската кухня е известна с използването на билки и ароматни ястия с ориз и къри. Въпреки, че индийските хранителни навици са различни, в зависимост от района на страната, най-традиционните ястия се приготвят с прости съставки, като меса, зеленчуци и подправки.
Къри ястия
Къри ястията са пикантни гозби, които съдържат месо, риба, индийско сирене, и / или зеленчуци, обикновено се сервират върху ориз басмати.
При приготвянето на собствено къри, използвайте зехтин или рапично олио. Използвайте за ястията подправки, като куркума, къри на прах, чесън и черен пипер, които са естествено без мазнини и имат ниско съдържание на натрий., изберете кафяв басмати ориз, ако е възможно, за хранителни вещества и фибри.
Тандури ястия
Тандури ястията включват хляб роти и местен и зеленчуков кебап, приготвен в голяма глинена пещ. Много ястия тандури са с ниско съдържание на мазнини, тъй като самият грил добавя опушен вкус и месото обикновено се маринова в кисело мляко и натурални подправки. Препоръчва се Тандури пиле тика – кебап с бяло пилешко месо, като здравословна алтернатива на ястия, които се приготвят с кокосово мляко с високо съдържание на мазнини. Тандури роти се прави с пшенично брашно и осигурява повече хранителни вещества и фибри, отколкото белият хляб нан. Тандури месата обикновено се сервират върху канапе от зеленчуци , като нарязани лук и чушки.
Ястия с леща
Лещата осигурява ценни количества фибри, протеини и хранителни вещества, като B-витамини и желязо. Препоръчва се включването в диетата на ястия, базирани на лещата, независимо дали сте вегетарианци, или не. В допълнение към хранителната й стойност, тя е лесна за приготвяне. Индийските ястия, приготвени с леща могат да бъдат Тарка Дал, индийска супа от леща; Дал макхани, крем супа от леща. Тарка Дал като цяло е с по-ниско съдържание на мазнини и калории, отколкото кремообразните ястия, като Дал макхани.
Контрол на порциите
За да отслабнете, трябва да изгаряте повече калории, отколкото консумирате. Приемането на големи количества богати на хранителни вещества продукти и бедни на калории, намаляването на захарта и мазните храни, може да подобри процеса на отслабване и здравословното състояние, без да е необходимо стриктно броене на калории. Американски диетолози предлагат, просто да запълваме наполовина чинията си със зеленчуци, една четвърт със зърнени храни и една четвърт с месо, или протеини. Смята се, че това може да бъде ефективен инструмент за контрол на теглото. В контекста на индийската храна, порцията може да съдържа половин чиния пресни зеленчуци и зеленчуково къри, една четвърт чиния кафяв ориз басмати и една четвърт къри с риба, или пилешки гърди.
Отслабване съвети
Най-важното правило е да се яде в умерени количества. Това ще помогне за загубата на тегло, чрез поддържане на метаболизма с нивото от 1200 калории, разпределени равномерно през целия ден. Пиенето на 1 чаша вода преди хранене ще запълни стомаха, оставяйки по-малко място за храна, затова ще консумирате по-малко калории. Ако вече следвате индийската диета , вие сте на прав път да отслабнете здравословно.
Упражнения
45 минути кардио, които да са оживено ходене пеша, или разходка по пътечката за бягане, или джогинг и 15 минути вдигане на гирички. Това са упражнения за укрепване на мускулите, а коремните преси ще имат същия ефект.
Примерен план на Индийската диета, която можете да спазвате толкова дни, колкото е необходимо, за да постигнете желания резултат:
08:30ч. Закуска
Чай, или мляко 1 чаша
Пълнозърнест хляб със салата (Дал със зеленчуци), варено яйце (само бялата част)
11:00ч. Предобедна закуска
Кълнове, или печен нахут 30г
13:30 Обяд
салата, или супа с две малки индийски хлебчета (без ориз), Дал, зеленчуци, нискомаслена извара
17:00ч. Следобеден чай
Пригответе плодов чай от ябълки, или круши, не е позволено други плодове
20:00 ч. вечеря
Трябва да включва същите неща като обяда
Преди лягане:
10-11 ч. пудинг без захар