Учени откриха, че омега-3 мастните киселини , съдържащи се в рибеното масло , може да имат пряко въздействие върху увеличаването на продължителността на живота на клетките.
Изследването на екип от Калифорнийския университет в Сан Франциско е първото, което свързва рибеното масло със способността на тялото да противодейства на преждевременното остаряване . Проучването наблюдавало сърдечно болни пациенти , които вече са съветвани да увеличат консумирането на риба, за да предотвратят повторение на сърдечен удар .
Учените изследвали въздействието на омега-3 мастните киселини при 608 пациенти със сърдечно заболяване .
По-дългите теломери са признак, че човекът е биологически по-млад и по-здрав. С напредването на възрастта теломерите се скъсяват и стават по-податливи на определени заболявания.
Ръководителят на проекта д-р Рамин Фарзанех-Фар споделя, че допълнително изследване върху мишки показало, че гризачите, които приемали големи количества омега-3 мастни киселини, живеят три пъти по-дълго.
Омега-3 мастните киселини се съдържат в мазни риби като скумрия, херинга, сьомга, сардина, пъстърва, както и в соевите семена, семената на тиква, в лененото семе и в орехите. Бялата риба също е здравословна, макар да съдържа по-малко количество основни мастни киселини.