Ирландски пай с картофи и праз

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Ирландски пай с картофи и праз
Ирландски пай с картофи и праз
admin
Добавена от: admin
20430
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

650 гр. картофи
750 гр. праз
50 гр. масло
200 мл. сметана
180 гр. сирене чедър, настъргано (или кашкавал)
прясно настъргано индийско орехче
500 гр. бутер тесто
разбито яйце за намазване

Загрейте фурната на 200C.

Обелете картофите и ги нарежете на полумесеци. Сварете ги в обилно количество подсолена вода, докато омекнат (може и да се разкашкат леко). Междувременно изхвърлете най-зелената част на праза и нарежете останалото на колелца. Измийте го много добре под студена вода, за да се премахне евентуалната пръст. 

Разтопете маслото в дълбок тиган и сложете вътре праза. Покрийте с капак и оставете да се задуши на умерен огън до омекване - около 20 минути. 

Смесете праза, картофите, сметаната и сиренето чедър и подправете добре със сол, черен пипер и малко индийско орехче. 

Разточете бутер тестото на два четириъгълника (с размер приблизително колкото този на тавичката).  Изсипете картофената смес в средата на единия лист бутер тесто и оставете бордюр около краищата на тестото. Намажете крайчетата с разбито яйце и отгоре похлупете с второто парче тесто, като притискате краищата му надолу и ги прищипете с долната част на тестото, за да се запечатат добре. Отрежете излишното тесто Намажете повърхността на пая с още разбито яйце и направете 3-4 разреза с остър нож върху широката част на тестото.

Печете пая за 40-45 минути в загрятата фурна, докато стане златист на цвят. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft