Чесънът е много популярна култура в зеленчуковите градини.
Ако го имате и във вашата, определено ще имате нужда от съвет как да добиете възможно най-големи глави чесън, които да не са кухи отвътре.
Отглежда се лесно и трябва да знаете само няколко трика , за да постигнете богата реколта .
Снимка: pixabay
Чесънът често е обект на атаки от вредители, които могат да намалят качеството на реколтата.
В някои случаи те дори могат напълно да унищожат реколтата.
Чесънът се засажда още през март или рано напролет, ако времето е благоприятно.
Въпреки това, преди да засадите, трябва да направите едно важно нещо.
Това ще го предпази от вредители от всякакъв вид.
Процедура:
Добавете една супена лъжица сода за хляб към един литър хладка вода и разбъркайте добре, докато се разтвори напълно.
Снимка: pixabay
Поставете скилидките чесън в този разтвор и разбъркайте.
Оставете да престои два часа.
Извадете от разтвора и незабавно засадете.
Снимка: pixabay
Освен сода бикарбонат можете да използвате и чай от лайка.
Процедурата е същата като със сода бикарбонат.
Оставете чесъна да се накисне отново за няколко часа, след което го извадете и го засадете.
Можете също така да използвате дървесна пепел, която също е ефективна за защита срещу вредители.
Добре е чесънът да се отглежда в обща леха с моркови или целина.
Техният аромат отблъсква вредителите, които увреждат чесъна.
Снимка: pixabay
За пръскане можете да използвате и инфузия от тютюн, пелин, коприва или люти чушки.
Отглеждане на чесън
Чесънът може да се отглежда на открито в два сезона на засаждане – пролет и есен.
Снимка: pixabay
Пролетният чесън се различава от есенния по големина и брой скилидки.
Има по-малка глава и по-малко скилидки, а есенният е с по-голяма глава и по-малко скилидки.
И двете обаче имат общи изисквания към почвата и не трябва да се отглеждат в почва с киселинно рН.
Чесънът трябва да се тори редовно и може да се засажда ръчно или машинно.
За засаждане се използват по-големи скилидки.
Снимка: pixabay
Важно е да ги поставите правилно в дупките, с по-широката част надолу.
Позицията може да бъде леко наклонена, но е нежелателно да засаждате чесън с главата надолу, което често се случва при машинно засаждане.
Снимка: pixabay
Можете да използвате чесън от редовно производство за размножаване.
Винаги избирайте здрави и неповредени скилидки.
Чесънът покълва при температура 3–5 °C, оптималната температура за растеж на корените е 10 °C.
За надземната част тя е 17 °C.
За да засадите 1 ха чесън са необходими около 1000 кг.
Снимка: pixabay
Засажда се на ленти или редове, според нуждите и възможностите.
Редовете трябва да са на 30 см един от друг, а разстоянието между скилидките в реда да е 10-12 см.
Ако времето е благоприятно, есенният чесън се засажда през октомври, а пролетният - през март.
Най-важната предпоставка за добра реколта е правилната дата на засаждане.
Идеално е да се засадят в началото на март.
Снимка: pixabay
Ако обаче нямате избор, варувайте през есента преди пролетното засаждане на чесъна.
Чесънът не понася монокултура, така че не трябва да се отглежда след растения от същото семейство.
Органичното торене на почвата е желателно през пролетта , а минералните торове могат да се внесат и през есента.
Снимка: pixabay
Затова се препоръчва добавянето на прегорял оборски тор, който трябва да се внесе през есента в норма 20-25 t/ha.
Чесънът изисква редовно плевене на лехите, борба с вредителите и, разбира се, редовно напояване.
Поливната норма при по-леки почви е максимум 35 мм, средно 20-30 мм на поливка.
Около 10 дни след засаждането чесънът има значителни нужди от вода.
Есенният чесън се бере през юли, а пролетният - през август.
Непосредствено след брането чесънът трябва да се изсуши на сенчесто и проветриво място.
Успех!