Тази рецепта е повече от специална- пастет с пилешки дроб и сирене – вкусен деликатес за всеки повод
Ако сте планирали да приготвите празнична трапеза у дома? Ние ви предлагаме една рецепта за ястие, което отговаря на основните изисквания за идеално угощение: вкусно е, изглежда празнично и не е твърде калорично. Основните съставки на домашния пастет съдържат почти толкова протеини, колкото диетичното месо от пилешки гърди.
Да приготвите този пастет ще успеете до вечерта.
Необходими продукти:
. 500 гр. пилешки дробчета
. 300 гр. сирене
. 10 гр. желатин
. 150 гр. домати
. 150 гр. моркови
. 150 гр. лук
. 20-50 мл. коняк (желателно е, но не е задължително; добавянето на малко количество алкохол перфектно подчертава вкуса на пастета, но прекомерното количество – ще направи така, че ястието да има изразен вкус на коняк; затова количеството на добавения коняк е според вкуса на кулинаря – добавете малко,
опитайте и ако е необходимо, добавете още малко; колкото по-качествен и ароматен е коняка, толкова по-малко се добавя)
. зелени подправки
. сол
. растително масло
В тази рецепта за домашен пастет можете да използвате според вкуса си и в зависимост от това с какво разполагате, различни продукти – не само месни, но и рибни. Можете да промените по ваш вкус и състава на сиренно-зеленчуковия слой.
Начин на приготвяне:
. Накиснете желатина в 150 мл. студена, преварена вода и го оставете за 1 час.
. Нарежете лука на ситно.
. Доматите нарежете на кубчета.
. Зелените подправки се нарязват на много ситно.
. Моркови, сварени предварително за 5-7 минути, но цели – настържете на ситно ренде.
. Сиренето също настържете на ситно ренде.
. Запържете лука в олио до златисто кафяво (лука е готов, когато изчезне миризмата на суров лук).
. Добавете дробчетата (може да ги замените с говеждо месо, нарязано на малки кубчета) към лука, солта и запържете до готовност (около 10 минути).
Забележка
Ако използвате свински черен дроб, той трябва да бъде нарязан на парченца и накиснат предварително за около 2 часа в студена вода, която се сменя 3-4 пъти (за да стане по-нежен, може да добавите към водата малко мляко – около 15-20%).
. Охладете.
. Загрейте набъбналия желатин до началото на кипене, но без да кипва. След което го охладете малко.
. Прекарайте изпържения дроб през месомелачка.
. Смесете смления дроб и настърганите моркови.
. Добавете половината от разтворения желатин към сместа от дроб и моркови и разбъркайте добре.
. Леко разбъркайте настърганото сирене, нарязаните домати и зелените подправки.
. Добавете останалата половина от разтворения желатин към сиренната смес и разбъркайте.
. Поставете половината от сместа с дроб и моркови във форма (в този случай се използва форма с размери 11 х 23 см и височина 5 см) и заравнете.
. Върху тази основа внимателно поставете сиренния слой и заравнете.
. След това отгоре сложете оставащата смес от дроб и моркови и отново изравнете.
. Поставете формата в хладилник за около 5-6 часа, за да се стегне желатина.
. След това за кратко избършете формата с кърпа, напоена в топла вода, покрийте формата плътно с една чиния за сервиране и я обърнете с бързо движение.
. Украсете отгоре според вкуса си и сервирайте на масата.