18 Ноември 2014
5377
Снимков материал: pixabay.com
Години наред смятахме, че няма по-вреден продукт от шоколада. Причините са известни.
Но преди две години се оказа, че абсолютно напразно си забраняваме да си хапваме този така вкусен десерт.
Той бе обявен за полезен продукт, който поддържа младостта и кожата ни, а освен това помага при упорита кашлица.
Причина за това коренно различно отношение към шоколада се оказа фактът, че в плодовете на какаото са открити много полезни вещества. На първо място флавонол, защитаващ клетките от стареене, както и теобромин - изключително полезен за белите дробове.
Известно време след това се появиха публикации, че шоколадът помага да се справим с депресията и подобрява състоянието на кръвоносните съдове. Полезен е и за бременните жени.
Дори се появи теория, според която шоколадът не само че не разрушава зъбите, а напротив - укрепва ги. В какаовия прах било открито антисептично средство, потискащо развитието на бактерии в устната кухина. А още по-полезно за зъбите било какаовото масло - то пречело те да се разрушават.
Колкото и да е странно, шоколадът действително защитава от кариес. Затова не повтаряйте грешките на своите родители - позволявайте на децата си да си хапват от него, само след това задължително ги карайте да пийнат вода.
Ползата при депресия също лесно може да се обясни. В шоколада се съдържат въглехидрати, които помагат за изработването на серотонин, който винаги повдига настроението.
Специалистите се въздържат да го препоръчват обаче при диети. Но пък приветстват неговата употреба против стареене, както и при упорита кашлица. Основното обаче е, че не всеки вид шоколад е толкова полезен. Става дума само за горчивия, черния шоколад, в който съдържанието на какао е 75 процента.
Причина за това коренно различно отношение към шоколада се оказа фактът, че в плодовете на какаото са открити много полезни вещества. На първо място флавонол, защитаващ клетките от стареене, както и теобромин - изключително полезен за белите дробове.
Известно време след това се появиха публикации, че шоколадът помага да се справим с депресията и подобрява състоянието на кръвоносните съдове. Полезен е и за бременните жени.
Дори се появи теория, според която шоколадът не само че не разрушава зъбите, а напротив - укрепва ги. В какаовия прах било открито антисептично средство, потискащо развитието на бактерии в устната кухина. А още по-полезно за зъбите било какаовото масло - то пречело те да се разрушават.
Колкото и да е странно, шоколадът действително защитава от кариес. Затова не повтаряйте грешките на своите родители - позволявайте на децата си да си хапват от него, само след това задължително ги карайте да пийнат вода.
Ползата при депресия също лесно може да се обясни. В шоколада се съдържат въглехидрати, които помагат за изработването на серотонин, който винаги повдига настроението.
Специалистите се въздържат да го препоръчват обаче при диети. Но пък приветстват неговата употреба против стареене, както и при упорита кашлица. Основното обаче е, че не всеки вид шоколад е толкова полезен. Става дума само за горчивия, черния шоколад, в който съдържанието на какао е 75 процента.
Редактор: За Жената
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари