В една опаковка от 500 гр. фини кори има средно 18 броя.
За цялата рецепта ви трябват килограм кори, т.е. около 36 броя.
Всяка кора се обработва по следния начин:
Кората се разстила.
Поръсва се до половината със смес от олио и масло/маргарин.
Поръсва се с плънката от смлени орехи и бисквити.
Внимателно се сгъва отново на половина.
Процедурата се повтаря и с тази половина.
Отново се сгъва на половина.
Този път също се поръсва с плънка и се навива на руло докрай.
Нарязва се на парчета в зависимост от това, колко големи хапки желаете.
Готовите баклавички се подреждат в тава, намазана с олио.
Пекат се до зачервяване на корите.
Оставят се да се охладят, след което се заливат (запарват) с предварително сварения сироп.
Така приготвената баклава се оставя да престои 24 часа, за да попие хубаво сиропа.
Приготвя се глазурата:
4 шоколада за готвене се разтопяват с 60 гр. масло и 3 супени лъжици олио.
Когато глазурата е достатъчно течна, парчетата се вземат едно по едно и се потапят в нея.
Подреждат се върху решетка да се втвърди шоколадът и да изтече цялото излишно количество.
Шоколадовата баклава е готова.