Италианска пица-венец

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Пица
Италианска пица-венец
Италианска пица-венец
admin
Добавена от: admin
18358
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За основното тесто:

600 мл. вода 
6 супени лъжици студено пресован зехтин 
2 чаени лъжички захар 
около 20 гр. фина сол

25 грама мая 
около 1 кг брашно + малко за работната повърхност

или: готова основа за пица (замразено тесто)

За плънката :

доматено пюре (нарязани домати) - на вкус

зехтин

сол, риган

моцарела

сирене проволоне или пармезан

или:

моцарела, нарязани на кубчета колбас или кренвирш, шунка и гъби

Приготвяне на тестото: пресейте брашното на работния плот (или в голяма купа) и оформете в средата му кладенче. В стъклена купа налейте чаша топла вода и натрошете в нея прясната мая (може да използвате и суха), добавете и захарта. Разбъркайте всичко добре, за да се разтвори маята. Оставете я да шупне за 10-тина минути, след което излейте сместа в центъра на брашното.

Разтворете 20 грама сол в чаша топла вода, добавете зехтина и излейте в кладенчето на брашното. Започнете да бъркате сместа, прибавяйки по малко от брашното и останалата вода, докато се оформи меко и еластично тесто (може да не се наложи да ползвате цялото брашно или да трябва да добавите още при месенето).

Оформете тестото на топка, прехвърлете го в намазнена голяма купа и го намажете и отгоре с малко зехтин. Завийте купата с чиста кърпа и оставете на топло, за да втаса. Тестото трябва да удвои обема си (около час, час и половина).

Разточете тестото на кръг, започвайки от центъра. В средата оформете малка дупчица и очертайте втори, вътрешен кръг около нея. Нарежете вътрешния кръг на 8 триъгълника, започвайки от центъра. Намажете тестото с тънък слой зехтин. Нанесете доматеното пюре на дебел пръстен около триъгълниците (върху ненарязания кръг), а отгоре подредете останалите продукти за плънката – нарязаната на дребно моцарела, сирената, колбас/шунка, гъби и пр. (според наличните продукти). Поръсете с риган и сол. Започвайки от центъра на тестото, прегънете оформените триъгълници навън и подпъхнете острия им край под тестото и прищипете добре.

Готовия венец намажете отново със зехтин и поставете в предварително загрята фурна за около 20-30 минути на 200 градуса.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft