Тези Италиански джоб-хлебчета се правят от тестото за популярната фокача. Приготвянето им не е никак трудно, а резултатът е повече от задоволителен.
Италиански Джоб-хлебчета
Имаме нужда от:
- 500 гр екстра специално гладко брашно
- 1/2 кубче мая
- 300 мл вода
- сол
- екстра върджин зехтин
- риган
- 150 г шунка, бекон или оригинално прошуто
- 150 г любимо сирене
по избор:
- маслини
Приготвяне:
Сложете хладка вода в купа.
Натрошете маята в нея.
Разбъркайте добре с вилица, докато се разтвори.
Добавете пресятото брашно на малки порции.
Посолете и разбъркайте до получаване на хомогенна смес.
Покрийте купата с тестото с кърпа.
Оставете да втаса около 1,5-2 часа.
Прехвърлете втасалото тесто върху набрашнен плот.
Разтегляме тестото с ръце, така че да остане възможно най-тънко (ок. 0,5 см).
Снимка: youtube
След това изрежете от тестото кръгове с диаметър около 5-6 см.
Поставете шунка и сирене в центъра на кръга.
Може да добавите и маслини.
Покрийте с друг кръг тесто и съединете добре краищата.
Намажете повърхността с малко зехтин.
Поръсете с щипка риган.
Покрийте тавата с хартия за печене.
Печете джоб-хлебчетата в загрята фурна около 15 минути на 250 градуса.
Снимка: youtube
Оставете да изстинат и сервирайте, например с вино, или просто като солен деликатес.
Желаем ви добър апетит! :-)