Тази рецепта е за козунак, който е известен като италиански. Италианците не са известни толкова с козунаците си като цяло толкова колкото с пици и паста, но този е специален и че заслужава внимание е меко казано-Просто трябва да го опитате, защото вкусът му е невероятна, топяща се в устата пухкавина, която ще остави вкусен спомен задълго в съзнанието ви.
Нужни съставки:
--170 гр. стафиди
--20 мл. светъл ром
--20 мл. гореща вода
--3 яйца
--1 ванилия
--40 гр. мед
--130 гр. захаросани плодове
--540 гр. брашно
--150 гр. захар
--5 гр. суха мая
--2 гр. сол
--6 гр. лимонова кора
--250 гр. омекнало масло
--супена лъжица разтопено масло
--1 супена лъжица охладено масло
Приготвяне:
Залейте стафидите със смес от ром и 2 супени лъжици топла вода.
Разбийте брашното, маята, захарта, солта, лимоновата кора и ванилията в блендер. Можете да използвате пръчка ванилия: печивото ще бъде още по-ароматно.
Отделно, разбийте яйцата с топла вода и мед. Смесете сухите съставки с яйчената смес, използвайте блендер. Тестото трябва да бъде хомогенно!
Бавно добавете омекналото масло към тестото, по една лъжица едновременно, без да спирате да разбърквате.
Смесете стафидите със захаросаните плодове и разтопеното масло, добавете сместа към тестото.
Поставете тестото в купа, покрийте с фолио. Тестото ще нарасне за 15 часа и ще утрои размера си, имайте това предвид при избора на съд.
Поръсете тестото с брашно и оформете топка, поставете я в форма за печене.
Покрийте тестото с влажна кухненска кърпа и го оставете да нарасне за още 4-5 часа в топла стая без течение.
Загрейте фурната на 190 градуса. Направете разрез във формата на кръст и поставете парче студено масло в разреза. Проверете готовността на козунака с клечка.
Оставете козунака да изстине. Можете да го украсите със сушени плодове, като ги поставите на върха или го залейте с глазура.