Кексовете са домашен деликатес, въплъщение на изобретателността на способната домакиня . Когато няма много съставки за изискана храна под ръка, грижовната съпруга винаги ще може да приготви вкусни кифлички.
Италиански кекс
Лесно, просто и бързо - характеристика на италиански класически пай без пълнеж. Кексът с дванадесет лъжици се приготвя малко по-дълго от половин час, ако имате миксер под ръка. Ако нямате миксер, няма значение, готвенето ще отнеме не много повече време.
СЪСТАВКИ
- 12 супени лъжици захар
- 12 супени лъжици слънчогледово олио
- 12 супени лъжици мляко
- 12 супени лъжици брашно
- 3 яйца
- 1 щипка сол
- 1/2 лимон
- 8 г бакпулвер
- 150 г заквасена сметана
- 3 супени лъжици пудра захар
ПОДГОТОВКАРазбийте яйцата със сол, докато леко побелеят.
Добавете захарта към яйчената маса и разбийте в продължение на 2 минути с миксер.
Смесете яйчената смес с мляко, растително масло, брашно. Добавете бакпулвер и сок от половин лимон, разбъркайте всичко до гладкост.
Покрийте дъното на тавичката с пергамент, диаметърът на формата е 22 cm.Изсипете тестото във формата и печете кекса във фурната , загрята до 180 градуса, 35 минути. Може да се изпече и на бавна готварска печка, в режим „печене“, където кексът ще се пече 1 час.
Изчакайте кексът да изстине, след това внимателно извадете от формата и прехвърлете в широка чиния или съд за кекс.
Смесете сметаната със захарта за глазура.Разстелете сметаната отгоре на кекса и гарнирайте с плодове, ако имате такива.