Поставете жълтъците и захарта в голяма кръгла тенджера от неръждаема стомана. Добавете лимоновата кора, канелата и ванилията към сместа. Добавете и виното към сместа. Ако не разполагате с вино, може да добавите и сладък вермут. Вземете една тенджера и я напълнете с вода до половината. Сложете я на котлона, оставете водата за заври и след това намалете температурата. Поставете съда с предварително приготвената смес върху тенджерата с водата, като дъното на съда не трябва да докосва водата. Разбъркайте яйчената смес, като се уверите предварително, че водата в долната тенджера вече не ври. Това ще ви гарантира добро сгъстяване на сместа, без пресичане. Бъркайте, като правите малки въздушни отвори в сместа, за да получите по-пухкав крем.
Продължете да бъркате сместа в продължение на 10 минути или докато сместа нарастне тройно по обем и стане по-бледа. Когато сместа достигне желаната консистенция, свалете съда от котлона. Леко сгъстеният яйчен крем може да се използва и като сос. По-дългото приготвяне на сместа ще я направи гъста като мус. След като свалите съда със сместа продължете да бъркате за още около 1-2 минути, за да предотбратите залепването на сместа по дъното на съда. Сервирайте крема, докато е все още топъл, или пък ако го искате студен, трябва да го оставите да се изстуди поне за 15 минути. Разбийте битата сметана до получаване на меки върхове. След това я смесете с крема и разбъркайте до тяхното пълно хомогенизиране. Оставете малко от битата сметана, за да украсите върха на десерта. Сервирайте заедно с плодове или бишкоти.
Италианско забайоне
21 Март 2012
10747
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари