За плънката:
300 гр. говеждо месо
1 глава лук, нарязана на кубчета
половин шепа орехи, нарязани
1/2 ч.л. червен пипер
сол, черен пипер
1/2 ч.л. шарена сол/чубрица
За черупката:
400 гр. говеждо месо, нарязано на кубчета
1 червена пипрка, нарязана на кубчета
230 гр. булгур
1 глава лук, нарязана на ситно
3 супени лъжици пюре от домати
сол, черен пипер
Първо пригответе плънката. В тиган загрейте малко олио и сложете лука да се запържи. Когато омекне, прибавете каймата и оставете да се изпържи и тя. Щом месото стане кафяво, добавете подправките и разбъркайте цялата смес.
За черупката: в кухненски робот или блендер поставете месото и пиперката и ги смеете, докато всичко се превърне на паста. Поставете булгура в купа и го залейте с вряла вода (както кус-кус). Когато набъбне добре, хубаво изцедете, поставете в чист съд и добавете пюрето от месо и чушки, пюрето от домати, лука и подправките. С ръка измесете цялата смес около 10 минути, за да се съедини всичко.
Пълнене:
С малка чаена лъжичка вземете от сместа (за черупката) и я поставете върху дланта си. С лъжичката хубаво загладете сместа, а след това с пръст направете дупка в средата, като на снимката.
Дупката запълнете с една чаена лъжичка от плънката с кайма и след това затворете кюфтето. Омесете го с длани, така че да стане гладко и леко изтеглено в краищата, като на снимката.
Готовите кюфтета подредете в чиния, като се стараете да не се допират, и ги поставете във фризера да се стегнат. Когато хубаво се замразят, ги извадете от фризера, оставете само 5 минути, за да се отпуснат, и ги изпържете в голямо количество горещо олио. Готови са, когато започнат да получават красив тъмно кафяв цвят.
Готовите пълнени кюфтета поставете в чиния с кухненска хартия, за да попие излишната мазнина. От тази рецепта ще ви излязат 22 кюфтета. Сервирайте с малко лимонов сок и шарена сол.
Съвети: Пълненето на кюфтетата трябва да става много бързо, защото ако булгурът се мачка прекалено с ръка, ще започне да се разпада.