И аз като чух името, си помислих: как ще я ям?! Ама не само ядох, че и повторих, и потретих! Няма такава вкусотия като Гнилото пънче:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
И аз като чух името, си помислих: как ще я ям?! Ама не само ядох, че и повторих, и потретих! Няма такава вкусотия като Гнилото пънче:
И аз като чух името, си помислих: как ще я ям?! Ама не само ядох, че и повторих, и потретих! Няма...
16467
И аз като чух името, си помислих: как ще я ям?! Ама не само ядох, че и повторих, и потретих! Няма такава вкусотия като Гнилото пънче:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тортата с атрактивно и хумористично име  "Гнило пънче"  неслучайно е любима на много сладкари.

Тя е изключително въздушна и пореста, а в основата й са хрупкави "тръбички" , пълни със сушени плодове . Тази вкусотия не може да се опише с думи, трябва да се опита!

Съставки:

1,5 л заквасена  сметана

650 гр. захар

2 яйца

4 ч.л. бакпулвер

6 чаши брашно

300 гр. стафиди

300 гр.сушени кайсии

300 гр.сушени сливи

100 гр. орехи

Приготвяне:

  1. Смесете 500 гр.
сметана, 300 гр. захар, яйцата, на порции добавете брашното, смесено с бакпулвера, и омесете тесто. Пъхнете го в хладилник за 1 час.
  • Пригответе плънката. Поставете сушените плодове в различни съдове и ги залейте с вряла вода. Оставете ги за 15 минути, за да омекнат. След това поотделно ги смелете в месомелачка или блендер. Към всеки плод добавете по 50 грама захар (2 супени лъжици)
  • Разделете тестото на 6 части и разточете всяка на тънък слой - 2-3 мм. Намажете всяка кора с плънка - 2 със сливи, 2 със стафиди и 2 с кайсии, след това ги навийте на руло.
  • Сложете рулата върху намазана тава за печене и я пъхнете във фурна, предварително загрята на 180 градуса за 25-30 минути. Печете до златистокафяво.
  • През това време разбийте останалата захар с останалата заквасената сметана.
  • Леко охладете изпечените тръбички и ги нарежете на парчета с дебелина 3 см. Форма с подвижно дъно и диаметър 24-26 см покрийте с фолио и намажете с 3 супени лъжици заквасена сметана.
  • Наредете във формата слой от тръбичките, като ги поставяте вертикално (докато заемат целия обем), намажете с разбита сметана и наредете по същия начин още 2 слоя. Пъхнете завършената тортата в хладилника за 8-10 часа. Гарнирайте с нарязани орехи.
  • Редактор: Петя Иванова
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft