И аз се имах за майсторка на житото за Задушница, но по-вкусно от това на комшийката! 3 тайни за перфектната рецепта:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
И аз се имах за майсторка на житото за Задушница, но по-вкусно от това на комшийката! 3 тайни за перфектната рецепта:
И аз се имах за майсторка на житото за Задушница, но по-вкусно от това на комшийката! 3 тайни за...
58499
И аз се имах за майсторка на житото за Задушница, но по-вкусно от това на комшийката! 3 тайни за перфектната рецепта:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Има много варианти за приготвяне на жито за Задушница и за раздавка и може би всички рецепти си приличат, но вкусът е това, което отличава рецептата, която ще ви представим по-долу.

Тази рецепта се предава от поколения и всеки, който опита прочутото жито, направено по тази рецепта, остана възхитен. Най-добрата рецепта за жито с ядки крие няколко тайни при приготвянето си, които ще обясним по-нататък в текста.

Празничното жито, освен духовна стойност за семейството и гостите на празника, трябва да бъде и вкусно, за да може чрез него да се извличат материални и духовни блага. 

жито с орехи

Празнично жито за Задушница

Продукти: 

500 г жито

400 г кристална захар

400 г смлени орехи

2 пакетчета ванилова захар

канела

половин индийско орехче (или на вкус)

Ако не харесвате аромата на индийското орехче, можете да го изключите от рецептата, въпреки че е хубаво да добавите поне малко. Важно е да използвате бяла пшеница и да имате възможно най-качествени ядки, добре почистени и без черупки.

Начин на приготвяне: 

Вземете половин килограм жито и го почистете добре. Поставете го в тенджера и го покрийте с вода, след което го оставете за една нощ. На следващия ден измийте накиснатото зърно в няколко води, за да премахнете мръсотията и го сварете добре в тенджера с вода.

Когато житото се свари го оставете да изстине и го прецедете докато е хладко, но не го изплаквайте! Това е една от тайните – пшеничното нишесте трябва да остане със зърното. Когато сте прецедили зърното, още топло го смелете за кратко в блендер.

жито Задушница

Не трябва да е много ситно смляно, добре е житото да е едро смляно, да има обем. Това е втората тайна на най-добрата рецепта за перфектното жито. Още топлото и смляно жито се смесва със захарта и орехите, добавят се пакетчетата ванилова захар и подправки по желание канела и много малко индийско орехче.

Смесването на житото, ядките и захарта става на ръка. Домакинята бърка и изцежда сместа с ръце и пръсти. Накрая отгоре житото се поръсва с ядките. Може да се украси, като се направи релеф във формата на кръст от цели орехи.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft