Старите хора са казали - "с месо всеки може да готви, но само най-големите майстори могат да сготвят вкусно постно ястие". И ние не се съмняваме в думите им, особено след като опитахме рецептата за тези невероятни Пълнени чушки без месо . Просто ще се влюбите в тях! Така приготвеното и много вкусно безмесно ястие е идеално за хора, които са на диета, вегетарианци или вегани, а също така е подходящо за трапезата на Бъдни вечер.
Вместо традиционната кайма, ще напълним чушките със зеленчуци, тиквички, картофи, моркови и ориз - получава се много вкусно и най-вече здравословно ястие, защото е пълно с много хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае.
Пълнени чушки без месо
Необходими продукти:
12 чушки
3 големи домата
2 глави лук
1 картоф
3 моркова
2 средно големи тиквички
50 г ориз
подправки на вкус или вегета
сладък червен пипер
черен смлян пипер
Начин на приготвяне:
Чушките се измиват добре под студена вода, отцеждат се и се почистват от семките. Обелете лука и го нарежете на малки кубчета. Измийте доматите, след което ги пуснете за кратко и последователно в топла, ту в студена вода, за да се обелят по-лесно.
Можете да пропуснете тази процедура, ако нямате нищо против кожата на домата. Останалите зеленчуци измийте добре със студена вода, след което ги обелете. След това настържете тиквичките, морковите и лука и сложете лука да се задушава на слаб огън с малко олио, докато омекне и стане прозрачен.
След това добавете настърганите зеленчуци към запържения лук и разбъркайте. Най-добре би било да направите всичко това в по-голяма и дълбока тенджера, за да разбъркате добре съдържанието, без да се разлива. В тенджерата се налива около 100-150 мл вода, колкото да не загори на дъното.
Когато зеленчуците се запържат и омекнат, добавете предварително измития ориз, овкусете с две лъжици суха зеленчукова подправка, една чаена лъжичка черен пипер на прах, две лъжици червен сладък пипер на прах и подправки по ваш вкус. Разбъркайте добре.
След като смесите зеленчуците и подправките, започнете да пълните чушките. Подредете ги в подходящ дълбок и огнеупорен съд. Затворете пълнените чушки с резени нарязани домати. Между чушките може да наредите и резенчета домат.
Ако ви е останала смес може и да я разпределите между пълнените чушки. Залейте чушките с 1,5 литра вода или колкото да покрие чушките. Поставете тенджерата на котлона и загрейте, докато заври.
От момента, в който ястието заври, го варете 20 минути. След като мине времето, овкусете ястието още малко с 1-2 чаени лъжички сухи подправки или на вкус половин чаена лъжичка черен пипер и доовкусете по ваш вкус.
Включете фурната да загрее на 250 градуса, поръсете чушките отгоре със ситно нарязан магданоз, след което ги сложете да се запечатат за около 15 минути.