Ако обожавате тиквеник , но все не може да го приготвите както ви харесва, то днес имаме за вас перфектната рецепта за тиквеник ! Цялата тайна е в начина на завиване на корите, така че орехчетата остават хрупкави (а не сварени), а корите не са клисави от влагата на тиквата. Ако вече сме ви изкушили и нямате търпение, ето съставките на идеалната рецепта за хрупкав тиквеник :
Хрупкав тиквеник
Продукти:
1 кг тиква (може и малко повече)
захар на вкус
2 пак.
1 к.л. сол
400 гр. орехи
150 гр. масло
6-7 с.л. мед
1 пак. фини кори за баница
пудра захар
Приготвяне:
Настържете тиквата на едро ренде. Поръсете я със солта и оставете 10-тина минути да си пусне водата. Внимателно я изстискайте с ръка.
Към изстисканата тиква добавете захар на вкус (7-8 с.л.), 1 пакетче канела и разбъркайте добре.
Разтопете маслото, натрошете орехите на едро (може и да ги нарежете).
Вземете лист от корите и намажете с масло. Може да поръсите със захар (ако обичате по-сладко). Върху него поставете втори лист. По цялото протежение на късата страна на листа поставете от плънката. Само там! След това сложете малко пчелен мед (1 с.л.) върху тиквената плънка, за още по-прекрасен вкус.
Завийте но само 2-3 оборота напред. Целта е да завием мократа плънка с кори, за да я изолираме от орехите, които предстои да сложим. Така те няма да се мокрят и следователно няма да се сварят, а ще се запекат и тиквеникът ще стане много хрупкав.
Поръсете свободната повърхност на корите обилно с орехи, канела и малко захар (1 с.л.) След това завийте рулото до края.
В намазнена с олио тавичка подредете рулата едно до друго. Отгоре ги намажете с масло и поръсете с още малко захар.
Загрейте предварително фурната на 200°C. Когато пъхнете тавата да се пече, намалете на 180°C. Когато цветът на корите започне да става леко оранжев, намалете отново фурната на 150°C и печете до готовност.
Извадете изпечения тиквеник, охладете и поръсете обилно с пудра захар.
Да ви е сладко!