И коричката му хрупкава, и средата му мекичка: Вълшебен хляб без месене - мечтата на всеки дом, моите го омитат още горещ!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
И коричката му хрупкава, и средата му мекичка: Вълшебен хляб без месене - мечтата на всеки дом, моите го омитат още горещ!
И коричката му хрупкава, и средата му мекичка: Вълшебен хляб без месене - мечтата на всеки дом,...
2163
Източник: За Жената
И коричката му хрупкава, и средата му мекичка: Вълшебен хляб без месене - мечтата на всеки дом, моите го омитат още горещ!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Хлябът става най-вкусен още първия ден след изпичане, но е толкова лесен, че можете да го приготвите, когато пожелаете.

Това е най-популярната рецепта за хляб в моето семейство. И коричката е хрупкава, и средата е мекичка - няма един кусур, а се приготвя без продължително месене. 

Всъщност дори трябва да кажа, че е съвсем елементарно да си го направите сами.

разчупване хлябче

Снимка: YouTube

Опитайте го още днес за вечеря, той е изключително хрупкав и има мека среда.

Ето необходимите продукти за този Вълшебен хляб без месене :

Вълшебен хляб без месене

Продукти:

  • 3 чаши обикновено брашно Т 650
  • 1,5 чаши хладка вода
  • 1/2 чаена лъжичка суха мая
  • 1,5 чаени лъжички сол

По избор:

  • счукан кимион
  • едра сол
  • сусам, ленено или слънчогледово семе

Приготвяне:

Забележка:

Не се притеснявайте, ако тестото е по-течно, така или иначе хлябът ще се изпече прекрасно, дори по-добре според мен.

Сложете всички сухи съставки в купа.

Разбъркайте.

Добавете вода и разбъркайте отново.

мая в купата

Снимка: YouTube

Покрийте с фолио.

тесто под фолио

Снимка: YouTube

Оставете тестото да втаса 12 часа.

Обикновено вечер го приготвям, а сутрин го обръщам на дъската.

втасало тесто

Снимка: YouTube

Издърпвам леко страните на тестото към центъра, докато се оформи питка, и оставям за час да втаса.

Междувременно пускам фурната да загрее на 230 и слагам чугунената тенджера във фурната да се загрее за половин час.

Може и в съд от йенско стъкло, но задължително с капак.

Прехвърлете внимателно втасалото тесто върху хартия за печене в горещия съд.

тесто в тенджера

Снимка: YouTube

Покрийте и печете за 30 минути.

изпечен хляб

Снимка: YouTube

Отваря се и се пече още 20 минути, за да хване хубава хрупкава коричка.

изпечен хляб

Снимка: YouTube

И това е всичко!

Извадете го от съда и го поръсете леко със студена вода.

Може да го увиете в кърпа, ако искате да остане по-мек, но ние харесваме хрупкавата му коричка.

разчупване хляб

Снимка: YouTube

Желаем ви добър апетит! :-)

бърза питка

Снимка: YouTube

комат хляб

Снимка: YouTube

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft