Всички знаем, колко вредна е солта за тялото ни, ако я използваме над допустимите количества. Но същевременно ястие без сол просто не е вкусно.
Тази неприятна грешка не е чак толкова трудна за поправяне. Днес ще ви научим на няколко хитри трика, с които да оправите пресолената гозба .
1. Ако сте прекалили със солта в супата или бульона, може да поправите грешката си, като добавите в него нарязани картофи, зеленчуци или фиде. Ако не е допустимо да се добавя повече от зеленчуците, добавете разбит на пяна белтък. Той ще абсорбира голяма част от солта. Обърнете внимание, че е важно веднага да го извадите с решетъчна лъжица.
2. Друг трик е да заложите на ориза в борбата в пресолената манджа. Добре измит, той се поставя в платнена торбичка и се потапя в ястието. Когато оризът се свари, ще поеме солта и след това торбичката трябва да се извади от тенджерата.
3. Ако сте прекалили със солта в салатата, просто добавете още нарязани зеленчуци, които веднага ще поемат излишната сол.
4. Ако сте пресолили при овкусяването на кайма, просто добавете в нея настъргани сурови картофи или сварен ориз.
5. Прекалено осоленото ястие от месо, риба и също твърде солен сос може да спасите с добавянето на кисел продукт - лимонена киселина, оцет или горчица. Внимавайте обаче - добавяйте киселина капка по капка, за да не съсипете вече пресоленото ястие.
6. Захарта, меда, както и сладките зеленчуци, като морковите, ще помогнат за премахване на излишната сол в сосове или супа. Подобно на киселите храни, сладките също трябва да добавяте по малко.
7. Добавете нещо мазно или кремообразно - пълномаслена сметана, заквасена сметана, кокосово мляко или авокадо перфектно балансират соления вкус на яхния, супа или сос, като го правят по-мек. В зависимост от ястието, добавете към него на вкус лъжица заквасена сметана или филийка узряло авокадо. Соленото месо или рибата може да залеете със сос от заквасена сметана, след което да го оставите да покъкри малко.
Не се опитвайте да оправите ястието с добавянето на още вода. Рискувате да развалите вкуса му.