Идеята, че за хубав козунак трябва да жертваме 10 яйца, 300 гр.масло и още куп скъпи продукти, е всъщност далеч от истината. Наистина въздушния и пухкав козунак на конци всъщност не изисква кой знае какво, а за този ви е нужно само 1 яйце! Ето рецептата за икономичен козунак на конци :
Икономичен козунак с 1 яйце
Продукти:
500 гр.
30 гр. прясна мая
220 мл прясно мляко
100 гр. леко разтопено масло
100 гр. захар + още малко за поръсване
1 яйце
1 белтък за намазване
1 с.л. ванилов екстракт
1 с.л. мед
1 с.л. ром
кората на 1 лимон
кората от 1/2 портокал
1 щипка сол
Приготвяне:
1. Разтворете маята и меда в леко затопленото прясно мляко. Покрийте с кърпа и оставете на топло, докато шупне - около 10 минути.
2. Настържете само жълтата и оранжевата част от кората на цитрусите. Яйцето разбийте леко.
3. Пресейте брашното в купа (най-добре е да го пресеете 2-3 пъти, за да се вкара повече въздух) и направете кладенче, в което сипете млякото с шупналата в него мая, малко от полуразтопеното масло, захарта, яйцето, цитрусовите стърготини, рома, ванилията и най-накрая солта (нея разпръснете отстрани, за да няма директен контакт с маята).
4. Замесете тесто, като малко по малко вкарвате и останалото масло. Прехвърлете на набрашнен плот и месете 10-15 минути, добавяйки си по малко брашно, докато спре да ви лепне по пръстите и плота. Може да използвате и уред с приставки за тесто, за да ви е по-лесно. В началото е лепкаво, но впоследствие тестото добива еластичност, само се иска търпение.
5. Оформете на топка и прехвърлете тестото в леко намазнена купа. Покрийте с кърпа и оставете за 1 час в топло помещение, за да удвои обема си.
6. От втасалото тесто оформете три еднакви фитила, усучете ги леко и сплетете на плитка. Съединете краищата и и положете в тавичка 22-24 см диаметър, покрита с хартия за печене. По желание може да добавите към тестото и стафиди, но предварително накиснати за една нощ в ром и добре отцедени.
7. Отново изчакайте да бухне, като оставите на топло за около 1 час. Добре е тавичката да е покрита, но да има пространство козунака да бухва и да не прилепва за кърпата.
8. Намажете внимателно, без да притискате, с разбит белтък, поръсете обилно със захар и пъхнете козунака в загрята на 170 градуса фурна. Печете до златист загар.
Приятен апетит!