И с 1 яйце става тутманик, та дрънка! Меки, пухкави слоеве и много сирене - побързай, че няма да остане!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
И с 1 яйце става тутманик, та дрънка! Меки, пухкави слоеве и много сирене - побързай, че няма да остане!
И с 1 яйце става тутманик, та дрънка! Меки, пухкави слоеве и много сирене - побързай, че няма да...
16149
И с 1 яйце става тутманик, та дрънка! Меки, пухкави слоеве и много сирене - побързай, че няма да остане!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Чудесна рецепта за пухкав тутманик , с която ще вземете акъла на домашните! Най-хубавото е, че на следващия ден след изпичането си тутманикът с 1 яйце е още по-вкусен, но надали ще остане и трошичка дотогава! Ето лесната рецепта за пухен тутманик с едно яйце:

Пухен тутманик

Продукти:

(Дозата е доста голяма, затова можете да използвате по-малка форма за печене и само половината от съставките.)

✓ брашно - 700 гр

✓ мая (суха) - 2,5 ч.л.

✓ прясно мляко - 400 мл

✓ яйце - 1 бр.

✓ масло - 340 g (за тестото - 100 g; за намазване на слоевете - 230 g; за намазване на съда за печене - 10 g)

✓ захар - 1 супена лъжица

✓ сол - 0,5 с.л. 

✓ сирене - 400 гр.

✓ яйчен жълтък - 1 бр.

Приготвяне:

Може да замесите тестото с помощта на машина за хляб, а може и на ръка.

Изсипете топлото мляко в контейнера на машината, добавете маята, оставете ги за 5-10 минути.

Добавете пресятото брашно, яйцето, мекото масло, солта, захарта. Поставете контейнера в машината за хляб.

Включете режима за месене на тесто. Когато тестото се омеси, прехвърлете го в купа, покрийте го с фолио и го сложете на топло място, докато се увеличи обема си 2-3 пъти.

През това време настържете сиренето на едро ренде.

Когато тестото увеличи обема си, го прехвърлете на масата и го омесете добре. Разделете тестото на 10-12 равни части.

За печене вземете квадратна форма приблизително 28 * 28 см, можете да използвате и кръгла.

Намажене формата с масло. Вземете едно парче тесто, разточете го много тънко до размера на формата, сложете го вътре.

Разтопете маслото в микровълновата фурна. Намажете тестото с разтопено масло с помощта на кулинарна четка.

Разточете тънко второто парче тесто, сложете го върху първото.

Намажете отново тестото с разтопено масло, поръсете със сирене (може да поръсите сиренето на всеки втори слой тесто, с изключение на най-горния).

Така разточете и подредете тестото до последния слой.

Не мажете най-горния слой тесто с масло!

С помощта на остър нож внимателно нарежете тутманика на квадратчета до самото дъно.

Покрийте формата с фолио и я поставете на топло място, така че да удвои приблизително обема си.

Внимателно намажете повърхността с разбит жълтък.

Изпечете тутманика във фурната на 180 градуса за около 35-40 минути.

Добър апетит!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft