И яйцата бяха хубави, но никой не гледаше тях! Най-оригиналната идея за Великден - вземаш фолио,...
6 Април 2017
69575
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Великденската кошница отдавна се е превърнала в основен атрибут на светлия Великден. Украсяваме я, пълним я с лакомства и яйчица.
Ако обичате подготовката за Великден колкото самия празник, опитайте сами да си опечете сладка великденска кошница ! С нея ще вземете акъла на близки и роднини - гаранция!
За да бъде кошницата достатъчно твърда, ще използваме тесто с мая . Прясното маслено тесто не е подходящо за тази цел. Предлагаме ви подробна рецепта.
Великденска кошница от тесто
СЪСТАВКИ:
- 450 гр брашно
- 270 гр. вода
- 2 кокоши яйца
- 2 ч.л. растително масло
- 1 ч.л. суха мая
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
ПРИГОТВЯНЕ:
- Вземете дълбока купа, изсипете в нея леко затоплената вода и разтворете в нея захарта и солта.
- Добавете едно яйце, растително масло и брашното, смесено с маята.
- Замесете тесто. Месете до тогава, докато лесно се отделя от стените на купата.
- Покрийте с фолио или кърпа и поставете на топло място. Оставете го да се увеличи 3-4 пъти. Това може да отнеме 30 до 40 минути.
- Поръсете работна повърхност с брашно, поставете отгоре тестото и оформете на наденичка. Разделете тестото на четири парчета. Две заделете, а останалите две разточете на правоъгълен лист с дебелина около 5 mm. Нарежете тесто на ивици 1 см широки.
- Вземете малка термоустойчива купа - това ще бъде нашата форма. Покрийте я с фолио. Подредете готовите ленти по повърхността на купата, както е показано на снимката.
- Вземете половината от оставащото тесто и го разточете на слой със същата дебелина и по същия начин нарежете на ленти. Вплетете тези ивици хоризонтално между вертикалните - над и под тях. На мястото, където се пресичат вертикалните ивици, се образува дебел слой от тесто. Натиснете го с чаша, за да оформите дъното на кошницата.
- Отрежете излишното тесто.
- Пуснете фурната да се загрява на 180 градуса.
- Покрийте великденската кошница с кърпа и оставете да втаса 15 минути. Леко разбийте яйце и с четка намажете цялата повърхност на кошницата.
- Поставете във фурната и печете, докато се зачерви хубаво. Това отнема около 25 минути.
- Готовата кошница от тесто внимателно извадете от купата с фолио и оставете да се охлади.
- Сега трябва да оформите дръжка, горно ръб и дъното на кошницата. Увийте отново купата с фолио. Разточете останалото тесто и го нарежете на девет ленти. Оплетете три плитки. Поставете ги, както е показано на картинката.
- Изпечете ги по същия начин като кошницата. Не забравяйте да намажете с яйце!
- Когато всички части са изпечени, скрепете ги с клечки за зъби.
.
Великденската кошница е готова! Може да я украсите с панделки, цветя и да я напълните с яйчица.
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари