1 пакет готови кори за баница (500 гр.)
1 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
300 гр. козе сирене (може и краве)
100 гр. масло
100 гр. крема сирене (тип Филаделфия)
4-5 яйца
3-4 с.л. счукан шамфъстък
3-4 с.л. опечено и обелено тиквено семе
1 ч.ч. газирана вода
сол
Разбиваме яйцата, прибавяме нарязаното на много ситни кубченца сирене. Угасяваме содата в киселото мляко, добавяме малко сол и разбъркваме. Вземаме една кора, прегъваме я на две, поръсваме с предварително размекнатата на водна баня смес от маслото и крема сиренето. В средата по дължина слагаме от плънката с яйцата и млякото, поръсваме малко начукан шамфъстък и тиквено семе. Завиваме и редим баничките като пръчки (кавали) в правоъгълна тава, докато свършат корите и сместа. Когато наредим всички рулца в добре намаслена тава, ги набождаме с вилица отгоре и заливаме баницата с газирана вода. Поръсваме с малко масло, намазваме с жълтък, покриваме с фолио и печем в умерена, предварително загрята фурна. Готовата баница покриваме с кърпа, за да омекне за около 20 минути.
Автор:
Гина Стоева, Пловдив