Каймак-торта: Върховна турска вкусотия без брашно и тесто, само от 3 продукта!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Каймак-торта: Върховна турска вкусотия без брашно и тесто, само от 3 продукта!
Каймак-торта: Върховна турска вкусотия без брашно и тесто, само от 3 продукта!
55616
Източник: За Жената
Каймак-торта: Върховна турска вкусотия без брашно и тесто, само от 3 продукта!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Това е традиционна турска рецепта , която и до днес е любим десерт в южната ни съседка. Каймак-торта или Каймак-сладкиш е името, под което я намерихме в Инстаграм.

Приготвя се изключително лесно, само от три основни съставки - яйца, мляко и захар, но в зависимост от региона съотношението им може да варира.

Обикновено на 1 литър мляко се слагат 8-9 яйца в зависимост от големината им и колко яйца, колко лъжици захар, които също могат да варират според вкуса. Сигурно ще ви напомни на нашенския крем карамел, с тази разлика, че турският вариант е по-плътен на консистенция и по-богат на вкус, а освен това няма карамелизирана захар.

Ето необходимите продукти:

Каймак-торта

Продукти:

  • 13 яйца
  • 14 супени лъжици захар
  • 1,5 литра хладко прясно мляко

Приготвяне:

В по-дълбока купа чукваме яйцата, добавяме захарта и разбиваме с миксера 5-6 минути или колкото е необходимо, за да се сгъсти сместа, да увеличи обема си и да се разтопи захарта.

яйца със захар

Снимка: YouTube

След това при непрекъснато бъркане на тънка струйка добавете хладкото мляко. Разбърква се и сместа е готова.

смес каймак-торта

Снимка: YouTube

Изсипете я в средно голяма форма и печете в предварително загрята фурна на 250 градуса и веднага намалете на 200 градуса, след което печете около половин час.

тесто крем карамел

Снимка: YouTube

ВАЖНО: Млякото не трябва да завира, така че ако нямате опит и не искате да загори на повърхността, най-добре нагласете печенето според вашата фурна или по следния начин:

Загрейте фурната на 100 градуса и на тази температура печете млечния сладкиш до загряване на сместа, след което намалете на 50 градуса и продължете да печете, колкото е необходимо (докато консистенцията стане стабилна).

Проверявайте от време на време с пръст, като докосвате повърхността, ако се е сгъстило като пудинг, значи е готово. Извадете и оставете да изстине до стайна температура, покрито с влажна кърпа, за да предотвратите образуването на твърда коричка.

каймак-торта

Снимка: Инстаграм

каймак-торта повърхност

Снимка: Инстаграм

Преди печене може да прецедите сместа през цедка за по-гладка консистенция.

каймак торта парче

Снимка: Инстаграм

 

Оставете да се охлади добре, след което се насладете на вкусния десерт.

каймак-торта Турция

Снимка: Инстаграм

Да ви е сладко!

каймак-торта турска рецепта

Снимка: Инстаграм

каймак-торта консистенция

Снимка: Инстаграм

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft