КАЙМАК-ТОРТА: турски разкош от 3 съставки по стара рецепта:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
КАЙМАК-ТОРТА: турски разкош от 3 съставки по стара рецепта:
КАЙМАК-ТОРТА: турски разкош от 3 съставки по стара рецепта:
79484
КАЙМАК-ТОРТА: турски разкош от 3 съставки по стара рецепта:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Това е традиционна турска рецепта , останала в нашия край и до днес е любим десерт. Приготвя се от три основни съставки, яйца, мляко и захар, но в зависимост от региона съотношението им може да варира.

Обикновено на 1 литър мляко се слагат 8-9 яйца, в зависимост от големината им, а също и няколко лъжици лъжици захар, които също могат да варират според вкуса. Оригиналното име на ориенталския десерт е Каймак-торта и на вкус напомня много на нашенския крем карамел:

Каймак-торта по турска рецепта

Продукти:

  • 13 яйца
  • 14 супени лъжици захар
  • 1,5 литра хладко прясно мляко

Приготвяне:

В по-дълбока купа разбиваме яйцата, добавяме захарта и разбиваме с миксера 5-6 минути или колкото е необходимо, за да се сгъсти сместа, да увеличи обема си и да се разтопи захарта.

яйца със захар

След това при непрекъснато бъркане на тънка струйка добавете хладкото мляко. Разбърква се и сместа е готова.

яйчена пяна

Изсипва се в средно голяма форма и се пече в предварително загрята фурна на 250 градуса и веднага се намалява на 200 градуса, след което се пече около половин час.

смес за крем карамел

ВАЖНО: Млякото не трябва да завира, така че ако нямате опит и не искате да загори на повърхността, най-добре нагласете печенето според вашата фурна или по следния начин:

Загрейте фурната на 100 градуса и на тази температура печете млечния сладкиш до загряване на сместа, след което намалете на 50 градуса и продължете да печете.

Проверявайте от време на време с пръст, като докосвате повърхността, ако се е сгъстило като пудинг, значи е готово. Извадете и оставете да изстине до стайна температура, покрито с влажна кърпа, за да предотвратите образуването на твърда коричка.

турски сладкиш

Преди печене може да прецедите сместа през цедка за по-гладка консистенция. Можете също така да го изсипете в по-малки огнеупорни форми и да ги изпечете наведнъж във фурната.

каймак торта

Оставете да се охлади добре, след което се насладете на вкусния десерт. 

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft