Какаов сладкиш
150 гр сладко от кайсии
150 гр орехи
100 гр какао
90 гр масло
1 с. л. вода
1 бакпулвер
1 и 1/2 ч. ч. брашно
1 ч. ч. захар
4 яйца
Приготвяне:
За бялата част:
• 3 белтъка се разбиват с 1/2 ч. ч. захар на сняг, към тях се добавя постепенно 1/2 ч. ч. брашно с 1/2 бакпулвер и се разбърква с шпатула.
За жълтата и кафява част :
• Се разбиват 3 жълтъка 1 яйце с 1/2 ч. ч. захар, 60 гр. масло, 1 ч. ч. брашно и 1/2 бакпулвер.
• Сместа се разделя на две, като в едната се добавят 2 с. л. какао.
За глазурата:
• 30 гр. масло, 1 с. л. какао, малко захар и 1 с. л. вода се разтопяват и бъркат непрекъснато, докато се получи гладка каша.
• В намаслена и набрашнена тава изсипете първо с лъжица бялата смес, като я слагате тук-там.
• Поръсете с какао, отгоре пак тук-там сложете от кафявата смес, пак поръсете с какао и най-накрая жълтата смес.
• Пече се на 180 градуса до готовност.
• След като се охлади, го разрежете на две и намажете със сладко по избор (в случая е от кайсии) и поръсете с орехи.
• Покрийте с втория блат и залейте с какаовата глазура и пак поръсете с орехи.