Всички, които вярват, че чаша чай действа добре при високо кръвно налягане , не са прави - парче истински шоколад е далеч по-ефективно, твърдят немски експерти.
Всяка храна, богата на какао, намалява налягането много повече, отколкото чаша зелен или черен чай. Резултатите показват, че какаото намалява риска от инфаркт или други проблеми с кръвоносните съдове. И какаото и чая съдържат полифеноли - химични съединения, за които е известно, че имат изразен положителен ефект върху сърцето и кръвоносните съдове.
Но в какаото полифенолите са друг тип - процианиди, които са по-ефективни. Полифеноли има и в плодовете и зеленчуците. Затова в момента най-популярната препоръка за хората, които имат проблеми със сърцето е да употребяват такива хранителни стоки в големи количества.
Но трябва да се подчертае, че какаото е богато на полифеноли и е доста по-ефективно - твърдят германските експерти.