Киселото зеле като цяло е доста лесно за приготвяне, но има няколко тънки момента, които една домакиня трябва да познава, за да се похвали с отличен резултат през зимата. Като започнем от избора на сорт зеле, през самата обработка на зелката и стигнем до една малка подробност, която повечето пренебрегваме - каква вода да сложим на киселото зеле ?
Именно тук повечето домакини правят една решаваща грешка.
След като зелето се сложи в бидона, то трябва да се залее със саламура.
Но за целта трябва да се обърне специално внимание не само на използваното количество сол, но и на качеството на водата. Много домакини наливат вода директно от чешмата. Но тя съдържа хлор и други примеси, които могат да попречат на ферментацията на киселото зеле. В случая е най-добре да се използва филтрирана или изворна вода.
След заливането на зелето със саламура, то задължително трябва да се притисне с голяма чиния. Това гарантира, че зелките ще са покрити напълно с течността. Първите два дни зелките задължително трябва да се пробиват с дървен шиш, за да излезе излишният газ от тях.
Когато киселото зеле е готово, можете да го прехвърлите в мазето или да го сложите в хладилника.