Каква да е трапезата на Йордановден

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Каква да е трапезата на Йордановден
21496
Снимков материал: pixabay.com
Каква да е трапезата на Йордановден

Богоявление , Йордановден   е третият по значимост  християнски празник  през годината. Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение!” Оттук и названието на празника – Богоявление.

Празникът има различни имена в страната – Кръстовден, Водици, Водокръщи и други.
Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава спира водата, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен още като Водици и Водокръщи. За здраве всички участват в освещаването на водата, когато след празнична черковна служба, свещеникът хвърля Светия кръст във водата. Млади мъже се хвърлят въпреки студа и ниската температура и изваждат кръста от водата. Който го извади бива честит и здрав през цялата година. Болни се къпят във водата, където е хвърлен кръстът.

Честити имен ден на Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана!

Празнична трапеза: Към  постните ястия  се прибавят орехите, суровото жито и недогорялата свещ от предишните кадени вечери. Обредната трапеза включва прясна пита, колачета, сърми с кисело зеле, пълнени чушки , зеле, фасул, орехи, вино. Йордановден се смята за последен от периода на т.нар. мръсни дни. Срещу празника е третата, последна кадена вечеря.

На масата отново присъства обреден хляб, но този път той не е от чисто пшеничено брашно, а смесено с просено брашно в чест на просото. В някои райони на България вместо просо се слага царевично брашно

Жито по старозагорски за Йордановден

За Йордановден можете да приготвите жито по старозагорски . Това е една рецепта, която се изпълнява не само в град Стара Загора, но и в цялата област около него. Този десерт е едновременно хранителен, вкусен и подходящ за зимния сезон. 

Необходимите продукти 

2 чаени чаши жито
1 чаена чаша смлени орехови ядки
1 кафяна чашка стафиди
1 супена лъжица галета
захар

Приготовление

Начинът на приготвяне е много лесен и десертът става готов много бързо.
Залейте житото с шест чаени чаши хладка вода и го сварете на умерен огън докато омекне.
След това свалете тенджерката от огъня, завийте я с прегъната на две хавлиена кърпа и я оставете така докато житото "Нацъфти".
Когато изстине, трябва да го посолите. Тогава прибавете и галетата, ореховите ядки, стафидите и ароматни подправки по желание. Най-подходящи в този случай са настърганата лимонена кора и канелата. Разбъркайте добре.

При поднасянето на вареното жито поръсете със захар на вкус по желание.  

Зелеви сарми с булгур за Йордановден

Необходими продукти
12-14 листа от кисела зелка
2 чаени чаши булгур
3 кафяни чашки олио
12 чаена лъжичка червен пипер
1 глава кромид лук
1 супена лъжица сушена чубрица

Приготовление

Това ястие е доста ароматно и би харесало на почитателите на различни подправки. Но тези подправки често пъти дразнят по-чувствителните стомаси и хората, които не са привикнали към ароматните гозби трябва да бъдат особено внимателни.
За да приготвите това ястие, първо трябва да залеете булгура с вода и да го сварите на умерен огън.

Когато започне да омеква, налейте олиото и прибавете нарязания на ситно кромид лук. Подправете с чубрицата и червения пипер. Варете още десетина минути.

След това оставете сместа да изстине и с нея залейте сармите. На дъното на тенджерата сложете един пласт кисело зеле, нарязано на дребно, и върху него наредете сармите.
Залейте ги с равни части зелев сок и вода.

Варете на слаб огън, докато зелевите листа омекнат.

Ако нямате кисело зеле или живеете в страна, където климатът не позволява приготвянето на кисело зеле, използвайте листата на прясна зелка. Разбира се, вкусът няма да е същият, но ще постигнете добър резултат, ако спазвате точно по-горните указания.  

Пита с купенчета за Йордановден

На празничния обед повечето български домакини в миналото са приготвяли пита. Ако искате да се потопите в атмосферата на Йордановден, пригответе пита с купенчета . 

Необходими продукти 1 килограм брашно
1 чаена лъжичка сол

Приготовление

Смесете пресятото брашно със солта и хладка вода и замесете тесто.
Месете около 20 минути - тогава в тестото ще се появят шупли.

Отделете една трета от тестото и от нея направете пет или седем малки питки.

Наредете ги върху питата така, че в средата да е една от тях, но разтеглена, за да изглежда по-голяма. Това са т.нар. "купенчета".

Изпечете питата в силна фурна.

Преди да я сложите на масата, трябва да я завиете в памучна кърпа, за да не изсъхне кората й.  

Йордановски лучник

ПРОДУКТИ:
250 грсирене краве
500 гркори за баница
1000 грлук кромид стар
2 бр.яйца
250 млолио
1/2 грчерен пипер млян

ПРИГОТВЯНЕ:
1. Нарежете лука на филийки и го задушете в подсолена вода да омекне
2. Отцедете го и го размесете с натрошеното сирене, разбитите яйца и черния пипер
3. Наръсете корите смазнина, слепете ги две по две, слагайте отгоре плънката и навийте на рула
4. Наредете ги на 'охлюв' в намазнена тава, поръсете отгоре с малко олио
5. Печете лучника в умерена фурна около 30 минути
6. Поднесете го топъл с кисело мляко
7. Лучникът може да направите и с кайма
8. Запържете я предварително добре - да е почти готова
9. Според поверието каймата, тъй като е смес от месото на различни животни, спомагала за сплотяването на семейството
10. А ако мъжът ви наистина е 'калпак' у дома, направете заливка на лучника с две разбити яйца, което символизира водещото мъжко начало.

Постни пълнени чушки за Йордановден

ПРОДУКТИ:
1000 грчервени чушки
250 грориз
150 грморкови
80 грлук кромид стар
50 грстафиди
1/2 вр.копър пресен

ПРИГОТВЯНЕ:
1. Нарежете лука наситно и го запържете в 100 милилитра олио до получаване на златист цвят
2. Добавете ориза и ситно настърганите моркови
3. Запържете, докато оризът станепрозрачен
4. Прибавете 3 чаени лъжички вегета и 1 чаена чаша вода
5. Варете, докато оризът поеме водата
6. Добавете копър, нарязан наситно и стафидите
7. С тази смес напълнете чушките
8. Наредете ги в тава и залейте с 2 чаени чаши вода
9. Печете в загрята фурна на 200 градуса, докато оризът набъбне.

Прясна пита за Йордановден

* 1 кг брашно
* 1 лъжица сол (1 чаена лъжичка, ако предпочитате по-безсолно)
* 1 яйце
* 1 кофичка кисело мляко (1/2 кг) с лъжичка сода в нея
* 1 пакет бакпулвер в брашното

Смесеното със сол и бакпулвер брашно се сипва в дълбок съд, в средата му се прави кладенче, в него се слага яйцето и добре разбитото със сода кисело мляко. Омесва се не много твърдо тесто, към което се прибавя по малко брашно, оформя се пита, която се пече на силна фурна.

Увива се в кърпа, след като се извади от фурната.

Сарми с кисело зеле за Йордановден

рецепта класика, емблематична за зимата, по-българска от нея трудно може да се намери – листа от кисело зеле, загънати грижливо с плънка от нарязано на ситно свинско, ориз, морков, много гъби и лук и малко стафиди за сладост. Запечени във фурната и поднесени топли още с кана червено вино
1 кисела зелка
300 гр свинско месо (или кайма)
4-5 глави кромид лук
1 морков
2 ч.ч. ориз
250 гр гъби
1 ч.л. червен пипер
смлян черен пипер и чубрица на вкус
щипка джоджен
1 к.ч. стафиди
За да станат вкусни сармите се правят с много кримид лук, нарязан на ситно и задушен (кавардисан)
* В дълбок тиган се загрява 1-2 с.л. олио и се допбавя кромид лука, нарязан на ситно и се задушава;
* Дибавя се моркова, настърган на едро ренде, гъбите, както и ориза;
* Добавя се и месото, накълцано на ситно (в краен случай кайма) и се овлусява с червен и черен смлян пипер, чубрица и стрит джодбен. Долива се около 100 мл вода;
* Сместа ври на тих огън, докато ориза поеме водата,
* Киселото зеле се разделя на листа на които се изрязват твърдите жилки. Във всяко листо се слага около 3 с.л. от сместа и се загъва сарма;
* Сармите се подреждат една до друга в тава и се заливат с 1 ч.ч. вода;
* Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност, около 45 мин.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft