Богоявление , Йордановден е третият по значимост християнски празник през годината. Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.
Празникът има различни имена в страната – Кръстовден, Водици, Водокръщи и други.
Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава спира водата, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен още като Водици и Водокръщи. За здраве всички участват в освещаването на водата, когато след празнична черковна служба, свещеникът хвърля Светия кръст във водата. Млади мъже се хвърлят въпреки студа и ниската температура и изваждат кръста от водата. Който го извади бива честит и здрав през цялата година. Болни се къпят във водата, където е хвърлен кръстът.
Честити имен ден на Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана!
Празнична трапеза: Към постните ястия се прибавят орехите, суровото жито и недогорялата свещ от предишните кадени вечери. Обредната трапеза включва прясна пита, колачета, сърми с кисело зеле, пълнени чушки , зеле, фасул, орехи, вино. Йордановден се смята за последен от периода на т.нар. мръсни дни. Срещу празника е третата, последна кадена вечеря.
На масата отново присъства обреден хляб, но този път той не е от чисто пшеничено брашно, а смесено с просено брашно в чест на просото. В някои райони на България вместо просо се слага царевично брашно
Жито по старозагорски за Йордановден
За Йордановден можете да приготвите жито по старозагорски . Това е една рецепта, която се изпълнява не само в град Стара Загора, но и в цялата област около него. Този десерт е едновременно хранителен, вкусен и подходящ за зимния сезон.
Необходимите продукти
2 чаени чаши жито
1 чаена чаша смлени орехови ядки
1 кафяна чашка стафиди
1 супена лъжица галета
захар
Приготовление
Начинът на приготвяне е много лесен и десертът става готов много бързо.
Залейте житото с шест чаени чаши хладка вода и го сварете на умерен огън докато омекне.
След това свалете тенджерката от огъня, завийте я с прегъната на две хавлиена кърпа и я оставете така докато житото "Нацъфти".
Когато изстине, трябва да го посолите. Тогава прибавете и галетата, ореховите ядки, стафидите и ароматни подправки по желание. Най-подходящи в този случай са настърганата лимонена кора и канелата. Разбъркайте добре.
При поднасянето на вареното жито поръсете със захар на вкус по желание.
Зелеви сарми с булгур за Йордановден
Необходими продукти
12-14 листа от кисела зелка
2 чаени чаши булгур
3 кафяни чашки олио
12 чаена лъжичка червен пипер
1 глава кромид лук
1 супена лъжица сушена чубрица
Приготовление
Това ястие е доста ароматно и би харесало на почитателите на различни подправки. Но тези подправки често пъти дразнят по-чувствителните стомаси и хората, които не са привикнали към ароматните гозби трябва да бъдат особено внимателни.
За да приготвите това ястие, първо трябва да залеете булгура с вода и да го сварите на умерен огън.
Когато започне да омеква, налейте олиото и прибавете нарязания на ситно кромид лук. Подправете с чубрицата и червения пипер. Варете още десетина минути.
След това оставете сместа да изстине и с нея залейте сармите. На дъното на тенджерата сложете един пласт кисело зеле, нарязано на дребно, и върху него наредете сармите.
Залейте ги с равни части зелев сок и вода.
Варете на слаб огън, докато зелевите листа омекнат.
Ако нямате кисело зеле или живеете в страна, където климатът не позволява приготвянето на кисело зеле, използвайте листата на прясна зелка. Разбира се, вкусът няма да е същият, но ще постигнете добър резултат, ако спазвате точно по-горните указания.
Пита с купенчета за Йордановден
На празничния обед повечето български домакини в миналото са приготвяли пита. Ако искате да се потопите в атмосферата на Йордановден, пригответе пита с купенчета .
Необходими продукти 1 килограм брашно
1 чаена лъжичка сол
Приготовление
Смесете пресятото брашно със солта и хладка вода и замесете тесто.
Месете около 20 минути - тогава в тестото ще се появят шупли.
Отделете една трета от тестото и от нея направете пет или седем малки питки.
Наредете ги върху питата така, че в средата да е една от тях, но разтеглена, за да изглежда по-голяма. Това са т.нар. "купенчета".
Изпечете питата в силна фурна.
Преди да я сложите на масата, трябва да я завиете в памучна кърпа, за да не изсъхне кората й.
ПРОДУКТИ:
250 грсирене краве
500 гркори за баница
1000 грлук кромид стар
2 бр.яйца
250 млолио
1/2 грчерен пипер млян
ПРИГОТВЯНЕ:
1. Нарежете лука на филийки и го задушете в подсолена вода да омекне
2. Отцедете го и го размесете с натрошеното сирене, разбитите яйца и черния пипер
3. Наръсете корите смазнина, слепете ги две по две, слагайте отгоре плънката и навийте на рула
4. Наредете ги на 'охлюв' в намазнена тава, поръсете отгоре с малко олио
5. Печете лучника в умерена фурна около 30 минути
6. Поднесете го топъл с кисело мляко
7. Лучникът може да направите и с кайма
8. Запържете я предварително добре - да е почти готова
9. Според поверието каймата, тъй като е смес от месото на различни животни, спомагала за сплотяването на семейството
10. А ако мъжът ви наистина е 'калпак' у дома, направете заливка на лучника с две разбити яйца, което символизира водещото мъжко начало.
Постни пълнени чушки за Йордановден
ПРОДУКТИ:
1000 грчервени чушки
250 грориз
150 грморкови
80 грлук кромид стар
50 грстафиди
1/2 вр.копър пресен
ПРИГОТВЯНЕ:
1. Нарежете лука наситно и го запържете в 100 милилитра олио до получаване на златист цвят
2. Добавете ориза и ситно настърганите моркови
3. Запържете, докато оризът станепрозрачен
4. Прибавете 3 чаени лъжички вегета и 1 чаена чаша вода
5. Варете, докато оризът поеме водата
6. Добавете копър, нарязан наситно и стафидите
7. С тази смес напълнете чушките
8. Наредете ги в тава и залейте с 2 чаени чаши вода
9. Печете в загрята фурна на 200 градуса, докато оризът набъбне.
* 1 кг брашно
* 1 лъжица сол (1 чаена лъжичка, ако предпочитате по-безсолно)
* 1 яйце
* 1 кофичка кисело мляко (1/2 кг) с лъжичка сода в нея
* 1 пакет бакпулвер в брашното
Смесеното със сол и бакпулвер брашно се сипва в дълбок съд, в средата му се прави кладенче, в него се слага яйцето и добре разбитото със сода кисело мляко. Омесва се не много твърдо тесто, към което се прибавя по малко брашно, оформя се пита, която се пече на силна фурна.
Увива се в кърпа, след като се извади от фурната.
Сарми с кисело зеле за Йордановден
рецепта класика, емблематична за зимата, по-българска от нея трудно може да се намери – листа от кисело зеле, загънати грижливо с плънка от нарязано на ситно свинско, ориз, морков, много гъби и лук и малко стафиди за сладост. Запечени във фурната и поднесени топли още с кана червено вино
1 кисела зелка
300 гр свинско месо (или кайма)
4-5 глави кромид лук
1 морков
2 ч.ч. ориз
250 гр гъби
1 ч.л. червен пипер
смлян черен пипер и чубрица на вкус
щипка джоджен
1 к.ч. стафиди
За да станат вкусни сармите се правят с много кримид лук, нарязан на ситно и задушен (кавардисан)
* В дълбок тиган се загрява 1-2 с.л. олио и се допбавя кромид лука, нарязан на ситно и се задушава;
* Дибавя се моркова, настърган на едро ренде, гъбите, както и ориза;
* Добавя се и месото, накълцано на ситно (в краен случай кайма) и се овлусява с червен и черен смлян пипер, чубрица и стрит джодбен. Долива се около 100 мл вода;
* Сместа ври на тих огън, докато ориза поеме водата,
* Киселото зеле се разделя на листа на които се изрязват твърдите жилки. Във всяко листо се слага около 3 с.л. от сместа и се загъва сарма;
* Сармите се подреждат една до друга в тава и се заливат с 1 ч.ч. вода;
* Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност, около 45 мин.