Рафинираното растително масло се извлича от семената на различни растения. Мазнините от тях са полиненаситени, което означава, че те остават в течно състояние при стайна температура .
Има много различни видове търговски марки рафинирано олио, включително от: слънчоглед, рапица, соя, царевица, фъстъци, сусам или олио от шафранка.
Понятието за готвене "с растително масло" най-често се отнася за смес от различно олио, което обикновено се прави от палмов екстракт, царевица, соя или слънчогледови семки.
Рафинираното олио за готвене се произвежда чрез високо, интензивно механични и химични процеси, за да се извлече маслото от семената. Този процес отстранява естествените хранителни вещества от тях и създава крайния продукт, който лесно подлежи на окисление.
Много от рафинираните видове масла са и хидрогенирани , което означава, че е извършен процес, който ги прави с твърда консистенция при стайна температура, така че да могат да бъдат продадени като маргарин или мазнина за приготвянето на сладкиши и тестени изделия. Хидрогенирането допълнително преобразува мастните киселини в маслото, създавайки транс-мастни киселини, които са опасни за човешкото здраве.