Каква е легендата за Рокфора
Има твърдения, че технологията за направата на Рокфор е създадена преди около 2000 години, което може би е малко преувеличено. Все пак през 1411 г. крал Шарл V става този, който признава и гарантира монопола върху правенето на това сирене на жителите на френското селце Рокфор су Сузон. Около възникването на ароматното синьо сирене се носи интересна легенда.
Млад пастир пасял стадото си овце на един от хълмовете близо до селището Рокфор. Ненадейно покрай него преминала млада и красива овчарка от съседно село. Девойката толкова впечатлила младият пастир, че той забравил за всичко, включително и за закуската си от комат, ръжен хляб и парче прясно сирене, които оставил в близката пещера.
Унесен от мислите си красивото момиче, младежът овчар си припомнил за закуската си едва след няколко дни. Когато се завърнал в пещерата, установил, че обикновеното сирене, което е забравил значително се е променило. Върху него се появила синьо-зелена плесен. И понеже овчарят бил доста изгладнял, решил да похапне от мухлясалото сирене, което, за щастие, го очаровало в апетитния си вкус. По този начин започнало да се произвежда преди векове истинското сирене Рокфор.