Големи количества на прясна храна дълго време стоят или се съхраняват в магазините, така че тя още преди да стигне до нашата кухня вече е загубила важните витамини.
Мнозина от нас вярват, че замразените продукти съдържат по-малко хранителни вещества (преди всичко витамини), отколкото пресните. Въпреки това, те всъщност са еднакво хранителни, ако не и по-хранителни от тези, които ги купуваме пресни в някои от големите супермаркети или пазарите.
Учените казват, че освен "свежите" зеленчуци и плодове с течение на своето стоене губят свежестта, витамините и добри съставки, същото е и по време на подготовката, която включва измиване, рязане и готвене, се ускорява процеса на загуба на хранителни вещества. За разлика от това, замразените плодове и зеленчуци се обработват в момента, когато се отрязани, което означава, че по-голямото количество витамини и минерали се съхраняват в тях. Както и да е, замразените продукти не съдържат добавки, а процесът на замразяване запазва тяхната свежест както и хранителните съставки.