Маринованите домати са идеално предястие, особено ако са дребни и добре осолени. Тези вкусни домати ще се превърнат в истинска декорация на масата.
За 6 буркана от 800 грама:
- 2,5-3 кг дребни зрели домати за консерви (не чери домати)
- 2 средни глави лук
- 6 скилидки чесън
- 2 люти чушки
- копър цвят
- Семена от копър
- синапено семе
- зърна черен пипер
- дафинов лист
За марината:
- 1 литър вода
- 5 с.л.
Да започнем да готвим:
Измийте доматите, набодете ги с клечка за зъби в областта на стъблото, за да не се напукат, и ги наредете в сухи, стерилни и топли буркани.
Във всеки буркан поставете скилидка чесън, парче люта чушка, чадърче копър и няколко кръгчета лук.
Добавете дафинов лист, половин чаена лъжичка синапено семе и 4-5 зърна черен пипер.
Кипнете вода и с нея залейте доматите. Покрийте бурканите с капачки и оставете за 15 минути. Отцедете водата и залейте доматите втори път с вряла чиста вода.
За да приготвите марината, измерете количеството изцедена вода и добавете необходимото количество сол и захар за всеки литър. Сварете разтвора, добавете оцет.
Залейте доматите с вряща марината, завийте капачките, обърнете бурканите с капачките надолу и ги увийте с одеяло, докато изстинат напълно.
След охлаждане бурканите могат да се приберат.
Тези мариновани домати са изпитано предястие! Добър апетит!