През есента, когато се събира реколтата от ябълки , мнозина започват да мислят как да я предотвратят просто да изчезне. В крайна сметка не е толкова лесно да изядете голямо количество плодове, преди да започнат да се развалят. Няма да се налага да мислите за това, ако започнете редовно да приготвяте печени ябълки с извара или мед и ядки.
Това ястие ще реши проблема с реколтата от плодове и ще има благоприятен ефект върху цялото ви тяло. Ще ви кажем защо печените ябълки са толкова полезни и как най-добре да ги приготвите.
Какви са ползите от печени ябълки: питателна рецепта
Положителни свойства
Имат богат състав . Печените ябълки съдържат огромно количество фибри, които са необходими на нашето тяло. Те също са богати на витамин С, който е от съществено значение за доброто функциониране на имунната система.
Оказват благоприятен ефект върху стомашно-чревния тракт . Печените ябълки помагат за увеличаване на броя на полезните бактерии в червата. Те намаляват възпалението. А съдържащите се в ябълките пектини спомагат за премахването на токсините от храносмилателния тракт.
Помага за загуба на излишни килограми . Печените ябълки са чудесен вариант за закуска за тези, които са на диета. В крайна сметка това ястие не може да се нарече висококалорично. Освен това, поради високото съдържание на фибри в приготвените на фурна ябълки, ще останете сити за много дълго време.
Подобрява работата на сърцето . Печените червени ябълки помагат за намаляване на нивата на лошия холестерол. В резултат на това функционирането на сърдечно-съдовата система се подобрява.
Перфектната рецепта за печени ябълки с мед
Необходими съставки:
- 4 ябълки
- 70 г орехи или бадеми
- 2 с.л. пчелен мед
- 2 ч.ч. стафиди
- смляна канела на вкус
Метод на готвене:
- Измийте ябълките обилно под течаща вода. Подсушете ги с хартиени кърпи.
- Внимателно отрежете горната част на плода. С помощта на лъжица издълбайте пулпата със сърцевината, като не оставяте страничните стени по-дебели от 1 см.
- Изсушете ядките в загрят тиган, без да добавяте слънчогледово масло. След това ги накълцваме с нож, като ги натрошаваме на едри трохи. Измиваме стафидите и ги подсушаваме.
- В малък съд комбинирайте нарязаните ядки с не много гъст мед. Към тях добавете стафиди. Смесете всички съставки старателно. С получената смес пълним ябълковите “чашки”.
- Поръсете ги с канела. След това покриваме ябълките с отрязаните върхове. Поставете ги в съд (тава или съд за печене) и налейте вода на дъното. Нивото на течността трябва да бъде приблизително 1 cm.
- Поставете ябълките в предварително загрята до 180 градуса фурна за половин час.
Въвеждането на печени ябълки във вашата диета е правилното решение. Но си струва да запомните дневната норма . Възрастен не трябва да яде повече от 2 големи плода на ден, а деца от 5 до 10 години имат право да ядат по 1 плод на всеки 2 дни. Поддържайте консумацията си умерена - и печените ябълки ще донесат огромни ползи на тялото ви!