Какви са симптомите при трихинелоза
Инкубационният период на заразата е от два дни до месец и половина. Тежестта на заразата зависи от количеството погълнато месо и концентрацията на паразити в него.
Състоянието на организма също играе роля. В повечето случаи 2-3 дни след консумация на заразеното месо се появяват болки с коликообразен характер, гадене и диария.
Следват оплаквания от общ характер, които включват безсилие, отпадналост, висока температура, втрисане, отоци по лицето, най-вече на клепачите . Много рядко отоците могат да обхванат тялото и крайниците.
Кратко време след предходните симптоми се появяват и болки по мускулите, които засягат очедвигателния апарат, дъвкателните и гълтателни мускули, след което и дихателните, тези в областта на корема и крайниците.
Сурово месо
При засягане на други органи се наблюдава симптоматика, свързана със засегнатия орган – миокардит, бронхопневмония, суха или влажна кашлица, храчене на кръв. В редки случаи се наблюдават енцефалити и менингити.