Какви са транс-мазнините
Транс-мастните киселини е другото название за частично хидрогенирани масла. Те са създадени в процеса на хидрогениране. Транс-мазнините се получават вследствие на разлагането на здравословната молекулярна структура.
Първият документиран процес по хидрогениране е извършен през 1903 г. от човек на име Уилям Норман. До 1914 г. „Проктър енд Гембъл” излиза с няколко продукта, които стимулират популярността на тази технология и тя започва все повече да се развива. Преобразуването на мазнини (транс-мастни киселини) е било открито, за да се увеличи срока на годност на някои храни, което рефлектирало и върху по-високата производителност, и увеличаването на продажбите на компаниите- производители.
Само година след въвеждането на процеса на хидрогениране, лекарите започнали да забелязват безброй появили се здравни проблеми без особена причина за появата им. Впоследствие се установява неоспорима връзка между заболяванията и потреблението на тези ходрогенирани масла.