Какви съдове са нужни за бонсай
Изборът на съд зависи от отглеждания бонсай. Цветът, формата и височината на съда са различни за всяко дръвче. Трябва да се избере съд, който най-добре да подчертава красотата на растението. Всеки стил изисква специфични саксии или цветарници. Преди всичко трябва да се мисли за хармонията на дръвчето. Най-добре е да имате под ръка няколко различни по големина и форма съдове.
Дълбока овална купа – чудесна е за пейзажните стилове поради възможностите, които дава голямата и дълбочина.
Дълбок правоъгълен цветарник – използва се за едно само дърво със сравнително големи размери.
Кръгъл или квадратен цветарник – използва се за само дърво в стиловете с право или наклонено стъбло, а също и при всички церемониални стилове.
Плитка овална купа – подходяща е за стила „гора” и за стила „няколко ствола на едно дърво”.
Овална купа, издута по ръбовете – използва се при каскадите и полукаскадите.
Плосък, недълбок съд с кръгла или неправилна форма – подходящ за бамбуковите горички.
Осмоъгълна саксия – идеален съд за бонсаи с криви, сложни форми, за дръвче със ярки и характерни фирми.
Каменен или бетонен цветарник – подчертава красотата на едрите бонсаи във френски стил.
Други съдове – съществуват много разнообразни видове, от прости глинени саксии до особените, като каменни късове, различни черупки или парчета дърво със странна форма.
За интериора на жилището керамичните съдове, цветни или с декорации, са по-подходящи за бонсаи с хубав тъмнозелен цвят. Цъфтящите бонсаи с бели цветове изискват тъмни, дискретни цветарници.
Бонсаите, отглеждани навън, са красиви в оцветени емайлирани цветарници. Те са подходящи за цъфтящите напролет дървета, като череша и кайсия, или за да се подчертаят есенните цветове на клена. Тези цветарници обаче са много крехки – може да се напукат от първия студ. През лятото се загряват бързо, което води до засъхване на почвата. Най-добре е да се използват за отглеждане в оранжерийни условия.