Газовете са неприятни, но съвсем нормално явление, което не може да се избегне, но от тях може да се получи добра информация, свързана с вашето здраве.
Бактериите причиняват ферментация, т.е. разграждане на храната, която сме изяли.Разлагането започва в стомаха и продължава в червата, но понякога трае по-дълго и затова се освобождават газове. Причината за това може да бъде вирус, но и прекалено тежка храна.
Тежки храни и газирани напитки
Тежката храна, която обикновено е мазна, много трудно се усвоява и затова остава дълго в червата. Ако с нея консумирате и газирани напитки тогава този процес е още по-труден и бавен и винаги завършва със създаването на големи количества газове. Това е знак, че организмътви не обича тази храна и трябва да ги избягвате.
Когато ядете бързо заедно с храната в стомаха вкарвате и въздух, който причинява много подуване на корема. Този въздух късно излиза под формата на газ или оригване.
Нарастващото количество газове може да означава, че не сте толерантни към храната, която преминава през червата. Например, с течение на времето тялото може малко да понася лактозата и поради това ще създава газове при смилането на млякото и млечните продукти.
Необходимо е остатъците от храната,ежедневно да се изхвърлят от тялото. Ако те останат дълго в червата, бактериите ще си направят своето и ще предизвикат създаването на много газове.