Какво да сготвим набързо за цялата седмица - Списък с рецепти

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Какво да сготвим набързо за цялата седмица - Списък с рецепти
2442599
Снимков материал: pixabay.com
Какво да сготвим набързо за цялата седмица - Списък с рецепти

Какво да сготвим бързо  и лесно след работа у дома? възползвайте се от предложенията ни. Това са бързи рецепти за всеки от работните дни по три, като за всеки ден имате по една супа и задължително едното ястие е на тиган. 

Бързи гювечета с шунка -Понеделник

1 глава кромид лук
200 г бекон или шунка
200 г краве сирене
200 г кашкавал
80-100 г краве масло
сладък червен пипер
4 яйца

4 с.

л. вода
4 люти чушки по желание
Приготвяне:
• Лукът се почиства и нарязва на дребно.
• Гювечетата се намасляват.
• Във всяко гювече се нареждат в следния ред (от дъното нагоре) :

- 1/4 ситно нарязан лук
- 50 г (цяло парче) краве сирене
- 50 г (цяло парче) бекон или шунка
- 50 г настърган кашкавал
- 20 г нарязано на дребни кубчета краве масло

• Всяко гювече се поръсва отгоре с червен пипер.
• По желание се поставя отстрани една люта чушка.
• Гювечетата се пекат на 180 С за 15-20 минути.
• Изваждат се и се махат капачетата.
• Всяко гювече се залива с по 1 яйце, разбито с 1 с. л. вода.
• Гювечетата се връщат във фурната и се запичат още 5-10 минути.

Бърза супа по самоковски -Понеделник

5 средни картофа

2 яйца

2 с.л. масло

магданоз

кашкавал (по желание)

сол на вкус

черен пипер на вкус

Картофите се настъргват на едро ренде в кухненска купа. Смесват се с 2-те разбити яйца хубаво, така че да се покрият от всички страни.

Тази картофено-яйчена смес се изсипва в тенджера с 2 литра кипяща подсолена вода. Вари се около 10-ина минути, след което се подправя със ситно нарязан магданоз и черен пипер.

Съвет: Пригответе си по-голям съд, защото сместа се разпенва!

По желание във всяка порция може да се добави по парченце масло и щипка настърган кашкавал.

Бързи шницели на тиган -Понеделник

500 г кайма
• 500 г картофи
• 2 глави кромид лук
• 2 яйца
• 8 равни супени лъжици брашно
• 1 щипка кимион
• 1 щипка къри
• черен пипер
• сол 
За панировката:
• 1 к.ч. галета
• 2 белтъка
• 4 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Обелваме картофите и лука и ги настъргваме. Смесваме ги с каймата и добавяме яйцата, брашното и подправките. 
С мокри ръце оформяме плоски шницели и овалваме в галета. Разбиваме белтъците на сняг, потапяме шницелите и пържим до златисто в сгорещената мазнина.

Бързи спагети Карбонара с Пармезан и гъби

20 г масло
200 г гъби
1 ч.ч. сметана
 2 бр. яйца
125 г сирене Пармезан
1/2 връзка зелен лук
400 г спагети
 200 г шунка
 сол
черен пипер

Начин на приготвяне

Маслото се разтопява в тиган и се добавят гъбите. Държи се на умерен огън, като се разбърква, за около 5 минути или докато гъбите омекнат. Гъбите се махат от огъня и се държат топли. Смесват се сметаната, яйцата, 3/4 от настъргания Пармезан, нарязания лук, сол и пипер. Сварените и изцедени спагети се слагат в тиган, добавят се яйчената смес, гъбите и нарязаната шунка. Готви се на слаб огън докато сосът се сгъсти. Подправя се на вкус и се сервира поръсено с останалия настърган Пармезан.

Бърза пилешка супа с мляко -Вторник

1/2 бр. (400 г) пиле
1-2 бр. (100 г) моркови
1/2 глава (30 г) целина
10 зърна черен пипер
1 ч.ч. (200 мл) прясно мляко
2 с.л. (20 мл) бяло вино
1 глава (50 г) лук
магданоз
счукан черен пипер
сол
3 с.л. (30 мл) растително масло
1 с.л. (10 г) брашно

Пилето се залива с 6-7 ч.ч. студена вода и се сварява заедно с морковите и целината, нарязани на кубчета, зърната черен пипер и сол на вкус. Бульонът се прецежда, а месото се отделя от костите и се нарязва на ситно. В мазнината се задушава нарязаният на ситно лук заедно с брашното, след което се залива с бульона, виното и прясното мляко. Към супата, след като заври, се прибавя месото. След свалянето й от огъня супата се поръсва със счукан черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Бързи свински котлети с плънка -Вторник

200 г свинско месо от ребрената част
• 1 с.л. варен мозък
• 1 кисела краставичка
• 1 бучка краве масло
• 1 ч.л. коняк
• 1 с.л. сметана
• 1 яйце 
• малко настъргана лимонова кора
• магданоз, черен пипер, сол 
• мазнина за пържене

Начин на приготвяне:
Разрязваме месото хоризонтално през средата почти до края на коста така, че да се получат два котлета, закачени един за друг. Поръсваме със сол и черен пипер.
Смесваме ситно нарязаните мозък, краставичка и магданоз, маслото, жълтъка от яйцето и по малко настъргана лимонова кора, сол и черен пипер. Сместа разстиламе в разреза между двата котлета. Прихващаме свободният край на котлетите с конец и ги оставяме отлежат около 1 час.
Изпържваме котлетите от двете страни и ги слагаме в затоплена чиния. 
Кипваме мазнината от пърженето с малко бульон или топла вода, посоляваме и отстраняваме от огъня. Застройваме със сметаната и изсипваме в чинията до котлетите. Поливаме котлетите с коняка и непосредствено преди сервирането запалваме.   

Супербърз бекон с вино и лимон -Вторник

500 г бекон
200 мл (1 ч.ч.) червено вино
3-4 скилидки чесън
сок от 1/2 лимон
смлян черен пипер

• Беконът се нарязва на парчета. 
• Поръсва се с черния пипер и се запържва с малко мазнина до омекване. 
• Добавя се виното и се бърка, докато то изври. 
• Слагат се пресованият чесън и сокът от лимона, малко сол (ако е необходимо, защото беконът е солен). 
• Всичко се разбърква и ястието се сваля от котлона. 
• Беконът с вино и лимон се поднася веднага.

Супа със свинско и зелев сок -Сряда

Необходими продукти

2-3 л зелев сок
1 стък праз лук
400 г шарено свинско месо
1 с.л. брашно
фиде
2 бр. яйца
магданоз

Зелевият сок се разрежда с вода в зависимост от това колко е солен. В него се слага месото да поври нарязано на 2-3 едри парчета. Докато ври месото се отпенва. След като месото е почти сварено се изважда в чиния и като изстине се нарязва на малки късчета. Празият лук се нарязва на ситно и се слага в зелевият сок, след като е извадено месото. Слага се и брашното разтворено в малко вода. Да поври 15 минути и се слага нарязаното месо и фидето. след като се свари всичко се добавя нарязания магданоз и накрая се застройва с яйцата.

Скоростни крокети рецепта -Сряда

250 г кайма /смес/
• 1 яйце
• 50 г кашкавал
• половин глава лук
• 1 щипка кимион
• чубрица, черен пипер, сол
• мазнина за пържене

Начин на приготвяне:
Замесваме кайма от посочените продукти /без кашкавала/ и овалваме топчета с големината на орех. В средата на всяко топче поставяме парченце кашкавал. 
Потапяме всяко топче в гъста палачинкова смес, приготвена от 4 с.л. брашно, 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце и сол на вкус. 
Пържим в дълбок съд със сгорещена мазнина, която да покрива топчетата. Сервираме крокетите топли.   

Ловджийска наденица с кашкавал -Сряда

400 г ловджийска наденица, 100 г кашкавал, 50 г прясно краве масло, 1 супена лъжица горчица.

Надениците се разрязват по дължина, като в единия им край се оставя неразрязано място около 3 см. Двете парчета на всяка наденица се прегъват навътре до неразрязаната част и се закрепват с клечка за зъби или със специална игла. Оформените по този начин "сърца" се подреждат в тавичка с разтопеното масло (в мястото, където са съединени двете части на колбаса се поставя тънка филийка от кашкавала), запичат се във фурна или на скара с горно нагряване и се поднасят с горчицата и салата според сезона.

Крем супа с чеснови крутони -Четвъртък

За супата:
1 бр. морков
350 г тиквички
350 г сварени и намачкани картофи (или готово картофено пюре)
1 ч.ч. прясно мляко
100 г топено сирене
50 г масло
сол (или подправка за супа)
копър
1-2 скилидки счукан чесън (или чесън на прах)
За крутоните:
 2-3 филии хляб
3-4 с.л. зехтин
 сол, чесън на прах

Морковите и тиквичките се настъргват и се сваряват в подсолена вода, добавя се маслото. Супата се пасира, добавят се топеното сирене и млякото и чесъна. След като се разтопи напълно сиренето, се добавят картофите (или картофеното пюре). Зехтинът солта и чесъна на прах се смесват и с тях се намазват филиите хляб, нарязват се на кубчета и се пекат до готовност. Супата се сервира поръсена с крутоните и подправена в копър.

Бързо панирано свинско филе -Четвъртък

• 700-800 г свинско филе

• 2 яйца
• 1-2 с.л. галета
• черен пипер, сол
• олио за пържене
За соса:
• 2-3 скилидки чесън
• 1 люта червена чушка
• 2 с.л. лимонов сок
• 5-6 стерилизиране домата
• 2 с.л. олио
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на 8 тънки пържолки, начукваме ги, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Потапяме ги в разбитите яйца, овалваме ги в галета и ги оставяме за 20 мин в хладилник. 
Нарязваме на ситно лука, чесъна и лютата чушка и ги изпържваме в олиото. Прибавяме лимоновия сок, обелените и настъргани домати, черен пипер и сол на вкус. Оставяме соса да поври 15 мин, като от време на време го разбъркваме. След това го изсипваме в широка чиния и до сервирането го държим на топло. 
Изваждаме панираните филенца от хладилника и ги изпържваме от двете страни до златисто. След това ги отцеждаме от излишната мазнина и ги нареждаме върху соса.   

Бързо ястие зеленчуци на пара -Четвъртък

Кипнете половин литър вода в по-широка тенджера. Отгоре сложете уреда за варене на пара. 

Ако нямате, използвайте нещо като прикачаща се решетка или по-голям гевгир. 
Вътре сипете предварително почистените и нарязани по-ситно зеленчуци. 
Сложете капака и оставете да се варят на пара за 20-25 минути. 
Поднесете готовите зеленчуци, поръсени с малко сол, черен пипер и зехтин. 
Ако искате да станат по-вкусни, още топли ги разбъркайте с 1-2 с.л. масло.

Бърза рецепта за омлет по селски -Петък

6 яйца
• 1-2 варени картофа
• 100 г шунка
• сол, червен пипер, магданоз
• мазнина за пържене

Начин на приготвяне:

Нарязваме картофите и шунката на малки кубчета и ги объркваме в разбитите с вилица яйца. Подправяме със сол, червен пипер и ситен магданоз и пържим в олио или масло.Кипнете половин литър вода в по-широка тенджера. Отгоре сложете уреда за варене на пара. 

Ако нямате, използвайте нещо като прикачаща се решетка или по-голям гевгир. 
Вътре сипете предварително почистените и нарязани по-ситно зеленчуци. 
Сложете капака и оставете да се варят на пара за 20-25 минути. 
Поднесете готовите зеленчуци, поръсени с малко сол, черен пипер и зехтин. 
Ако искате да станат по-вкусни, още толи ги разбъркайте с 1-2 с.л. масло.

Лесна супа топчета -Петък

1 средна глава лук (около 50 г)
1 среден морков
3-4 картофа
2 с.л. домати от консерва
3-4 с.л. олио
1/2 к.ч. ориз
1/2 топка фиде

за топчетата
250 г кайма (за около 35-40 бр топчета) 
чубрица
черен пипер
кимион
сол
за застройката
1 яйце
200 г кисело мляко
1 с.л. брашно
Начин на приготвяне
Започваме с овкусяването на каймата с подправките. Омесваме каймата и оформяме малки топчета.
Нарязваме лука и моркова на малки кубчета и ги задушаваме в мазнината. Когато омекнат, прибавяме към тях, нарязаните на кубчета картофи. След около 2-3 минути добавяме наситнените домати. Посоляваме леко зеленчуците и прибавяме около 1,5л гореща вода. Когато супата кипне, добавяме топчетата, които предварително сме оваляли в брашно. Намаляваме степента на котлона до умерена към слаба. Когато супата е почти готова, добавяме измития ориз и фидето. След като оризът и фидето набъбнат, отместваме супата от котлона и застройваме. Постепенно добавяме част от бульона към застройка, докато се изравнят температурите им. След това, на тънка струйка и при непрекъснато разбъркване, изсипваме застройката в тенджерата със супата. Овкусяваме със сол, черен пипер и ситно нарязан пресен магданоз. Поднасяме супата гореща. По желание поръсваме с още магданоз и подправяме с оцет или лимонов сок.

Бързо рибно филе -Петък

3 парчета филе от риба (от по 250 г) 
1 консерва цели домати 
3 глави лук 
2 моркова 
3 скилидки чесън 
1 цяло индийско орехче 
100 мл олио 
2 суп. л. каперси 
6 кисели краставички 
1 стрък зелени перца лук 
сол и черен пипер 

Доматите се отцеждат добре, разполовяват се, почистват се от семките и се нарязват на дребно.
Лукът и чесънът -на ситно, морковите - на кубчета.
Олиото се нагрява в глинена тенджера и нарязаните зеленчуци се задушават. Добавят се доматите и цялото индийско орехче.
Зеленчуците се посоляват и се оставят да се задушават на бавен огън около 20 мин, като от време на време се разбъркват с дървена лъжица, за да бъде задушаването равномерно.
Отстраняват се кожицата и централната кост на парчетата риба и те се добавят към зеленчуците.
Тенджерата се захлупва и задушаването продължава още 6 - 8 мин.
Киселите краставички се нарязват на тънки кръгчета.
Зелените перца лук се измиват, отцеждат се, подсушават се добре и се нарязват на ситно.
Киселите краставички, каперсите и лукът се добавят в тенджерата.
Рибните филета се сервират горещи, полети с пикантния сос, от който предварително се отстранява индийското орехче.

 

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft