Великден е един от най-светлите християнски празници . Традициите повеляват на трапезата да присъстват боядисани яйца и козунак , но да видим какво още трябва да сложим на празничната маса.
Освен че е християнски празник, Великден е и кулинарен празник.
Козунакът и боядисаните яйца задължително присъстват, защото червените яйца символизират кръвта на Исус, а козунакът – неговото тяло.
Всичко на този празник трябва да е приготвено с много любов и внимание. Домакинята трябва да се постарае да приготви вкусни ястия и красива украса.
Неотменна част от трапезата са великденските обредни хлябове . Те най-често се приготвят в съботата преди големия празник. Формата им е различна – кръгли, елипсовидни или продълговати, а повърхността им е богато украсена с кръстове, растителни символи, стафиди, великденски яйца.
Най-разпространеното месо на Великден е агнешкото. Това се свързва с факта, че в деня на Възкресението на Исус в жертва е било пренесено агне . Все пак е възможно да има и печено прасенце или свинско месо, приготвено по друг начин или заешко.
Зелените салати са много предпочитани в комбинация с агнешкото. Тъй като сега е пролетта, на пазара има изобилие от такива салати. Можете да приготвите всякакви вариации на зелена салата и да я украсите, за да бъде наслада за очите и сетивата.
За десерт се правят сладки с различни форми и цветни декорации, както и различни сладкиши.
Украсата също играе важна роля в този празник. Отрупайте трапезата с вкусни блюда, но се погрижете да има и свежа и красива украса.
Сложете боядисани яйца в декоративни гнезденца. Те са символ на дома и семейството.
Красиво ще се получи, ако направите съчетание от зайчета, яйца, пролетни цветя е зелени върбови клонки. Можете да сложите и само букет от пролетни цветя, защото те са красиви и свежи и ще придадат много настроение и цвят по време на празника. Свежите цветя символизират възраждането на природата.
Когато хората се срещнат на Великден трябва да се поздравяват с „Христос Воскресе” и съответно от другата страна отговорът е „Воистина Воскресе”