На празничната трапеза на Гергьовден освен печено агнешко месо трябва да има и пресен лук и чесън, салата, пиле, хляб и вино.
Непременно я украсете с овца, овчарска гега или кошара, която е отворена и се пази от овчаря и кучетата.
Необходими продукти за 1 пита:
450 г бяло брашно
1 ч. л.
1 ч. л. захар
100 г масло
120 мл прясно мляко
20 г прясна мая
3 яйца
Начин на приготвяне:
1. Брашното се пресява в голяма купа и в него се разбъркват солта и захарта. В средата му се прави кладенче.
2. Разтопява се половината от маслото и се смесва с млякото. Сместа се охлажда и в нея се разтваря маята. Всичко се слага в кладенчето и с лъжичка се забърква гъста каша, като се ръси по малко от заобикалящото брашно. Кашата в кладенчето се оставя на топло за 30 мин.
3. След като втаса, се прибавят разбитите яйца и се омесва гладко тесто. Меси се около 10 мин. Тестото се покрива с кърпа и се оставя да втаса на топло място около 1,5 ч. или докато се удвои обемът му.
4. Тестото отново се премесва и се слага в намазана с масло тава с диаметър 24 см.Оставя се малко парченце, за да се направи украса - овца, овчарска гега или кошара. Питката се оставя да втаса отново около 40 - 50 мин. и се пече на 190° С около 30 мин.