По време на жегите е трудно да изберем каква храна да консумираме. След като отмине първоначалната радост от първите слънчеви лъчи, доста хора са измъчвани от загуба на апетит, а това може да ви накара да се чувствате недобре в горещото време, пише Daily Telegraph.
Британското издание публикува списък с храни, които ще ни помогнат да се справим с лекота с горещата вълна, и храни, които да избягваме.
Какво да ядете?
Освен че е вкусен плод, тя е идеална за пикници и барбекюта, тъй като съдържа хранителното вещество ликопен, което предпазва от излагането на слънцето. Ликопенът е пигментът, който осигурява яркочервения цвят на плодовете и зеленчуците.
Други източници са доматите, най-вече сготвените, папаята, розовият грейпфрут и гуавата. Ягодите са червени, но те получават цвета си от друга съставка, различна от ликопена.
Зеленчуци като маруля, краставица, целина и репички се състоят от 95% вода. Яжте ги в горещи дни, за да достигнете препоръчителните осем чаши вода на ден. Така ще бъдете хидратирани и свежи. Ягодите и тиквичките също съдържат много вода.
Въпреки че вероятно жадувате за леденостудени напитки, топло питие ще ви помогне да регулирате телесната си температура. Чаят е лек диуретик, но потенето и по-важното, изпаренията при потенето, е един от ключовите елементи за моделирането на телесната температура и поддържането на топлинния баланс.
Заради нарасналия запас от топлина вследствие на пиенето на гореща напитка, се стига до компенсаторно повишаване на цялостното производство на пот, което надвишава първоначалната топлина, получена от горещата напитка.
Да, разочароващо е. Макар че престоят в градината с бутилка от любимото ви вино може да изглежда като съвършения начин да прекарате времето си в жегите, алкохолът може да доведе до дехидратация, особено при екстремни метеорологични условия.
Той действа като силен диуретик, който ви кара да уринирате повече след пиене, а това значи, че се дехидратирате.
Подобно на алкохола мангото действа като диуретик, така че трябва да бъде избягван, когато температурите навън са високи. Хубаво е да избягвате също копър, артишок и аспержи по същите причини.
Когато се появи слънцето, доста от нас инстинктивно палят барбекюто, но в горещините това трябва да се избягва. Храносмилането на протеина в месото изисква много енергия, създавайки топлинен процес, наречен „термогенезис“.
Експерти препоръчват да се насочвате към храни с малко протеини. Разграждането на протеините изисква от 50 до 100% повече енергия в сравнение с въглехидратите, така че внимавайте с месото, съветват специалистите.
Близалки, ледени сокове и сладолед
Може да си мечтаете за студена близалка, но тя би могла повече да ви навреди, отколкото да ви помогне. Приемането на студени храни в действителност повишава телесната температура, тъй като тялото ви компенсира бързото охлаждане, предизвикано от студените храни.