Представяме полезни храни срещу грип, препоръчани от специалисти.
От голямо значимост за предпазване от грип е начинът на хранене, съветва д-р Петър Кътев от Първа частна клиника.
Факт е, че хората с нормално телесно тегло боледуват доста по-рядко в сравнение с тези с наднормено. В регионите, където се ядат повече морски продукти, заболеваемостта е доста малка.
Интересно е да се знае, че хора, консумиращи дневно една-две чаши истинско червено вино, доста по-рядко боледуват. В момента се правят доста медикаменти, чийто основен продукт е гроздето.
Консумацията на подправки – канела, карамфил, също имат имунностимолиращ ефект. Употребата на орехови ядки, които са богати на йод, също попадат в тази класация.
Погрешно е мисленето, че консумацията на люто – най-вече люти чушки, чесън,лук, в големи количества предпазват от редица заболявания. Прекомерната консумация води до сериозни смущения в стомашно-чревния тракт, което би могло да доведе до необратими последствия. Тезата, че една-две ракийки на гладно също предпазват от заболявания, е доста погрешна.
Тютюнопушенето, което води до утайване на катрани в дихателната система, съответно до намаляване на количеството усвоен кислород, спомага за имунен стрес. Не бива да се подценява и пребиваването в задимени помещения, тъй като дори човек да не пуши, той поглъща дим.