1 шаран (1.5 - 2 кг)
150 гр. кайма
100 гр. орехови ядки
500 гр. домати
500 гр. лук
1 морков
50-60 мл олио
сол
чубрица
2-3 дафинови листа
няколко зърна черен пипер
150 мл бяло вино
Покрийте със сол тавата, в която ще печете, и поставете вътре почистеният шаран. Сложете каймата в купа и я объркайте с малко чубрица и черен пипер. След това я запържете в тиган с малко олио, като бъркате, за да я раздробите. Напълнете шарана със запържената кайма и зашийте отвора. Залейте го с бялото вино и пъхнете да се пече в предварително загрята умерена фурна за около 15-20 минути. През това време в по-дълбок съд сложете да се запържат ситно нарязаните лук, морков, натрошените орехи. Когато лукът стане златист на цвят, добавете и ситно нарязаните домати. Овкусете всичко с дафиновият лист, няколко зърна черен пипер и сол на вкус. Оставете соса на огъня и бъркайте, докато поизври водата на доматите. След това изсипете соса в тавата около рибата, а върху самия шаран подредете по няколко резена лимон и домат. Пъхнете отново във фурната и запечете за още 10-тина минути.
Автор: lakomnik.bg