Приемането на много месо и сирене в средната възраст е също толкова смъртоносно като пушенето на цигари , твърдят учени пред британския вестник "Дейли Мейл". Проучване сред хиляди мъже и жени на над 50-годишна възраст показва, че тези, които са приемали основно животински протеини са изложени на 2 пъти по-голям риск от смърт в сравнение с тези, приемали малки количества от тези протеини.
Според учените, протеините в месото, яйцата, сиренето и други животински продукти подхранват тумори и спомагат за остаряването на клетките на тялото. Специалистите препоръчват силно ограничаване на приема на тези продукти на възраст над 50-години, като протеини могат да се набавят от рибата и бобовите култури. Добрата новина е, че ограниченията за яденето на животински продукти не трябва да се спазват до края на живота. След 65-годишна възраст приемът на животински протеини е препоръчителен.
Изводът е: яжте зеленчуци пред активната част от живота си, а месо и животински продукти, след пенсия. Американски учени препоръчват за хората на възраст между 50 и 65 г. с тегло около 57 кг да ограничат приема на протеини до 45 грама на ден. Това се равнява на 2 свински пържоли. Британските експерти поставят под съмнение резултатите от това проучване. Според тях, най-добрият начин за превенция от рак е избягване на тютюнопушенето, поддържане на здравословно тегло , умерен прием на алкохол и физически упражнения .
Данните от американската здравна институция показват ясна връзка между високопротеиновата диета, при която най-малко една пета от калориите идват от протеини, и ранната смъртност. Дори умерено количество протеини, което съставлява между 10 и 19% от калориите, също е опасно. Хората, спазващи високопротеинова диета са три пъти по-склонни да починат от рак, в сравнение с тези, приемали по-малко протеини. Средностатистическият британец получава около 15% от калориите от протеини и така попада в рисковата категория. Растителните протеини, като тези в боба, са полезни и нямат връзка с количеството мазнини или въглехидрати в диетата.