Много домакини са се питали как да си сварят правилно яйца за Великден без да се пукнат и да са по-дълго време годни за консумация.
С наближаването на Великденските празници се започва с планирането на почивните дни, като неизменно в плановете влиза и боядисването на яйца за Великден . Докато козунака би могъл да бъде изпечен вкъщи или купен готов от магазина, то традицията повелява яйцата да се декорират вкъщи.
Какво е необходимо да знаем преди да боядисаме Великденските яйца ? На първо място е необходимо да използваме само пресни и здрави яйца от доказан производител. Когато отидете в магазина е нужно да погледнете задължително срока на годност, който е отбелязан на опаковката. Срокът на съхранение на яйцата е 28 дни от датата на производство, така че ако остават 3-4 дни, помислете си дали да ги купите, тъй като ще е нужно да издържат няколко дни след празниците. От опит знам, че е желателно да се отвори опаковката и да се проверят яйцата за пукнатини, счупвания или замърсявания на черупката.
За варене използвайте по възможност само пресни и здрави яйца.
По лазерния печат върху яйцето бихте могли да разберете къде са произведени и какъв метод на отглеждане на кокошките носачки е прилаган. Първата цифра от маркировката показва метода на отглеждане.
Код О – яйцата са органично производство, но цената им е поне два пъти по-висока поради отглеждането на кокошките по свободен начин и храненето без антибиотици и лекарства.
Код 1 – яйцата са от свободно отглеждани кокошки, които имат достатъчно пространство и са по-здрави и жизнени.
Код 2 – яйцата са от подово отглеждани кокошки в закрити помещения.
Код 3 – яйцата са от клетъчно отглеждани носачки.
Буквеното означение показва държавата, в която са произведени. BG е България, PL е Полша и т.н.
Ние ви препоръчвам първо да измиете добре яйцата, прегледайте ги за пукнатини и ги поставете внимателно в подходящ съд. Налейте студена вода, която да ги покрива поне 3 см. и тогава включете котлона да загрява. Не е необходимо яйцата да се варят на максимална температура, защото има опасност да се спукат. Нека варенето да бъде на средна степен. За боядисването яйцата ви е необходимо да бъдат твърдо сварени, за да издържат по-дълго време. Моята препоръка е да варите яйцата поне 12 минути като засечете времето след завирането на водата.
За да не се пука черупката поставете една равна супена лъжица готварска сол във водата ако варите 10 броя. Ако яйцата са повече, съответно увеличете количеството на солта.