Какво може да ядете и какво не при камъни в жлъчката?

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Какво може да ядете и какво не при камъни в жлъчката?
13296
Снимков материал: pixabay.com
Какво може да ядете и какво не при камъни в жлъчката?

Стъпки към подобрение на състоянието при камъни в жлъчката

Сформирането на камъни в жлъчката е често срещано явление в 21 век. То обхваща по-голям процент жени, отколкото мъже.

 

Храни при камъни в жлъчката

Причинители на заболяването могат да бъдат няколко на брой.

Най-често говорим за генетична предразположеност, хормонални препарати, затлъстяване и неправилен режим на хранене.

При образували се камъни в жлъчката е необходимо да се направи кардинална промяна, а именно да се изключи напълно консумацията на източници на холестерин.

Това са добре познатите животински мазнини, хайвер, вътрешности на животни и яйца. На пациентите са разрешени до 60 гр мазнини дневно и то основно от растителни масла и прясно краве масло.

До минимални количества се ограничава приемът на месни и рибни консерви, луканки, тлъсти риби, пастърми.

В малки дози са позволени колбаси и кренвирши, но тези, които са задължително пресни и нетлъсти. Подбират се доста внимателно, за да не се допускат грешки!

 

Позволени и забранени храни при камъни в жлъчката

Ограничават се следните продукти: сини сливи, лапад, бобови култури, патладжан. С картофите и зелето не е нужно да се прекалява.

Подчертаваме, че туршиите по същия начин не се усвояват доста добре от тялото. Разрешени са обаче растителните консерви. Те при всички положения трябва да бъдат стерилизирани под вакуум.

От зеленчуците се насочете към: домати, маруля, млади краставици, сокове от зеленчуци, печени пиперки или замразени зеленчуци.

От плодовете може да се хапва почти всичко, но да бъде добре узряло. Хапват се и плодове в сушен вид. Наблягайте на сушени круши, ябълки, на банани, сокове и нектари.

Забранени са орехи, смокини, фъстъци, бадеми и фурми. Набавете си чист пчелен мед, желета, мармалад и халва. Противопоказни обаче са: баклава, шоколад, какао, бонбони, сладолед и всички шоколадови изделия.

 

Напълно забравете за пържените закуски и намалете до минимални количества сухите храни. Добре е да се заситите с нужните дози витамин С.

Този ценен витамин се среща в много от полезните плодове. От подправките може да посягате към чубрица, магданоз, копър, джоджен и ванилия.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft